Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2106

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

Traducció al català de la resposta enviada als diaris danesos

|

- Publicitat -

S’ha enviat la següent resposta als diaris danesos Berlingske Tidende, Politiken i Jyllands-Post.

Celebrem que la premsa internacional, amb molt poques excepcions, hagi informat de manera objectiva sobre els referèndums no oficials que van tenir lloc a Catalunya el cap de setmana passat. És el cas del vostre diari, el qual va destacar que els catalans (els que tenien dret a vot) van pronunciar-se a favor de la infependència. Així i tot, ens agradaria remarcar que la manera que té el diari El País de presentar les consultes (“una broma organitzada per i per a separatistes”) no es correspon, en absolut, amb la realitat. Aquesta idea és, en el fons, fruit de la seva visió unionista i esbiaixada; només així s’entén que es ridiculitzi una iniciativa democràtica que no té precedents a Europa.

Publicitat

Els referèndums van ser organitzats per associacions privades, les quals van mobilitzar més de 15000 voluntaris i van treballar sense disposar, pràcticament, de recursos econòmics. Tot això malgrat: 1) l’escepticisme inicial dels partits que es diuen nacionalistes; 2) malgrat l’oposició del govern socialista; i 3) malgrat que la majoria de mitjans de comunicació catalans han ignorat la iniciativa. D’altra banda, els mitjans de comunicació espanyols han mostrat tota mena d’actituds negatives que van des de la indignació fins al menyspreu condescendent. Pel que fa a la postura oficial del govern espanyol, ha consistit en rebutjar els referèndums en tant que no vinculants – tothom ho sabia des de bon principi, que no eren vinculants – i per tant inútils, o bé a considerar-los com una broma.

Després que prop de 200.000 persones anessin a votar tot i saber que el seu vot no tindria efectes immediats, no hi ha cap dubte que es produiran canvis d’actitud tant a Madrid com dins els partits polítics de Catalunya. En qualsevol cas, hauran d’acceptar que els catalans volen tenir veu per decidir quin ha der ser el futur del seu país.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut