Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024
Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024

La informació, una eina clau per al desenvolupament humà

|

- Publicitat -

El 1972, l’Assemblea General de l’ONU va instituir el Dia Mundial de la Informació per al Desenvolupament el 24 d’octubre, per emplaçar a la societat mundial a informar-se i a ser informada de les diferents problemàtiques existents arreu del món a causa de la manca de justícia i desenvolupament.

Actualment, centenars de milions de persones només mengen una vegada al dia, desenes de milions conviuen amb la sida o la malària sense tractament i milers de milions no tenen garantit l’accés a l’aigua potable. I si ignorem aquests fets i girem l’esquena a la realitat, serem còmplices de la seva perpetuació. Prendre consciència del problema és el primer pas per poder-lo solucionar.

Publicitat

La societat global sovint actua com aquells tres micos que es tapen la boca, les orelles i els ulls. I el repte és obrir els ulls i destapar-nos les orelles per constatar com augmenten els desequilibris arreu del món, i alliberar la boca per a poder explicar a tothom aquesta situació i exigir els canvis pertinents per modificar-la.

Això és el que fan milers de persones que treballen cada dia arreu del món a través de la cooperació al desenvolupament, acompanyant els processos de canvi que protagonitzen tantes altres persones de països empobrits. Milions d’euros són invertits cada dia en diferents països del Sud en infinitat de projectes de desenvolupament, però també són milions els que han de pagar molts d’aquests països en concepte de deute extern, en una sagnia que els impedeix sortir del pou. Aquests i d’altres fets passen sovint desapercebuts per la majoria de la ciutadania.

Allò que vestim, allò que mengem, allò que comprem, … té un origen, i perquè arribi a les nostres mans han hagut de passar moltes coses abans. I no totes han estat positives. Si les nostres sabates les han fet menors d’edat que treballen en règim d’explotació laboral o la soja que mengem s’ha cultivat a costa de la desaparició dels boscos tropicals, estem col·laborant inconscientment en una cadena de producció i de consum que genera misèria.

Davant d’aquesta situació, la informació i l’educació són una eina imprescindible de transformació social per canviar visions, actituds i, de retruc, les accions que duem a terme diàriament. I en aquest repte, els mitjans de comunicació poden ser la clau de volta per ajudar a transformar el món. De la mateixa manera que la gent ha modificat la seva actitud davant del canvi climàtic gràcies a la difusió de les seves pitjors conseqüències, també podem canviar els nostres hàbits si millorem la informació del que comprem i coneixem l’impacte del nostre consum.

La cooperació al desenvolupament no es basa només en la tramesa de recursos i l’enfortiment de capacitats als països empobrits. A través de la informació, l’educació, la sensibilització i l’acció a casa nostra, podem contribuir d’una manera molt més efectiva a canviar aquesta situació fent que la ciutadania de Catalunya actuï de manera més responsable i justa respecte als habitants de la resta del planeta.

No és només una qüestió de solidaritat, sinó sobretot de responsabilitat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut