Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Ens volen liquidar el model “la Caixa”

|

- Publicitat -

Historia de “la Caixa” segons la seva pagina web. Tot un model d’èxit, sorgit de la societat civil amb voluntat de servei als emprenedors està en perill. Mireu els seus objectius, això és el que volen liquidar, el model de país.

“La Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis de Catalunya i Balears, ”la Caixa”, que es va constituir el 5 d’abril de 1904, va ser fundada per l’advocat català Francesc Moragas Barret, amb el suport de diverses entitats de la societat civil catalana ( És estrany que no es citin aquestes entitats). Es va crear amb la finalitat d’estimular l’estalvi i la previsió, uns objectius que avui podrien semblar únicament financers però que, en aquell context històric, constituïen un clar instrument per aconseguir que les classes més desafavorides poguessin disposar de certa autonomia i seguretat en la seva vida familiar.

Publicitat

El 16 d’abril de 1904, en un dels salons del Palau de Belles Arts, on se solien celebrar els actes més solemnes de la ciutat, el rei Alfons XIII va inaugurar oficialment la Caixa de Pensions per a la Vellesa. En el mateix acte, el monarca va ser nomenat president honorari i protector de la nova entitat.

La proposta de Moragas, el primer director general de ”la Caixa”, va consistir en la creació d’una entitat privada que, en aquells temps de tanta inestabilitat social, oferís a treballadors i empresaris un mecanisme financer que els assegurés la vellesa o la invalidesa. D’aquesta iniciativa, en va sorgir la Caixa de Pensions, encara que gairebé simultàniament a l’obertura, Moragas i els seus col·laboradors ja van incorporar les operacions d’estalvi a la seva activitat de previsió. Així, ”la Caixa” es convertia en una entitat amb un nou concepte econòmic i social de l’estalvi, a més de ser la primera a oferir assegurances socials.

Francesc Moragas va impulsar una gestió professional i ambiciosa, molt diferent de la que predominava en aquell moment a les altres caixes. Va oferir diverses modalitats d’estalvi i va obrir sucursals als principals pobles i ciutats de Catalunya i molt aviat també de les Balears, introduint-hi una gestió tècnica i moderna. L’expansió territorial de ”la Caixa” va continuar per tot el Principat de Catalunya i les Illes Balears per tal de fer arribar a tot arreu els avantatges de les finances modernes. En aquest sentit, s’ha de destacar que ”la Caixa” ha estat precursora i promotora a Espanya de la previsió social, un dels pilars bàsics de la societat del benestar actual.

Obra Social ”la Caixa”

”La Caixa”, que va néixer amb una finalitat social orientada a evitar l’exclusió financera i amb una voluntat de compromís amb el desenvolupament socioeconòmic del territori, va explorar aviat noves vies d’acció social. D’aquesta manera pel fet de canviar el concepte d’obra social de les caixes d’estalvi – tornava a demostrar el seu caràcter innovador. Fins aleshores, ”la Caixa”, com totes les caixes, – destinava la totalitat dels seus excedents econòmics a la formació de reserves, i la seva obra social es limitava a la concessió de premis a impositors i de petits donatius a institucions benèfiques i culturals. Però, a partir del 1917, ”la Caixa” va començar a dedicar, de manera específica, una part del seu excedent a la realització d’obres socials i, el 1918, ja va decidir integrar l’Obra Social en la seva organització per assegurar-ne una gestió professional i eficaç. No es tractava de fer caritat, sinó de proporcionar serveis d’assistència social, cultural i cívica que milloressin la qualitat de vida de la gent. Amb els anys, aquestes innovacions les recollirien les disposicions legals.

Aquesta preocupació social s’ha mantingut al llarg dels anys i, avui més que mai, ”la Caixa” actual, resultat de la fusió, l’any 1990, amb la Caixa d’Estalvis i Mont de Pietat de Barcelona, fundada el 1844, pot acreditar la seva lleialtat als principis de compromís social i econòmic amb el territori que van inspirar els fundadors de la Caixa de Pensions.

”la Caixa” s’ha convertit en el tercer grup financer espanyol i és líder entre les caixes espanyoles i europees. Actualment, prossegueix el seu selectiu pla d’expansió fora de Catalunya i les Balears, que ha constituït la xarxa d’oficines més extensa del sistema financer espanyol, i finança i manté activitats de caràcter social, cultural, educatiu i científic a través de la seva Obra Social.”

Publicitat

Opinió

Minut a Minut