Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Ens cal un full de ruta cap a la independència!

|

- Publicitat -

L'entrevista al president Artur Mas, a els Matins de Catalunya Radio, d'aquesta setmana ha causat un rebombori considerable. No només això, sinó també algunes corredisses del partit que dona estabilitat parlamentària al govern i també a les pròpies files de CiU. La causa principal d'aquest fet, és que fins ara, s'havia llançat a l'opinió pública que el referèndum d'independència es faria sí o sí i que seria al 2014. Però ai las, resulta que això que tothom ja havia donat com a vàlid, de sobte canvia i el referèndum esdevé una cosa no tan segura, i l'alternativa és esperar 2 anys fins al 2016 a unes suposades eleccions amb caràcter plebiscitari, que Rull havia fixat ja com a pla B del pacte fiscal i posteriorment Mas -en seu parlamentària- ja havia anunciat que ho serien, de plebiscitàries, les del passat 25-N.

 

Publicitat

Això ha passat per dos motius. En primer lloc perquè no tenim un full de ruta clar i pautat. Malgrat fou la pròpia societat la que forçar el partit majoritari d'aquest país a fer un tom, un cop finalitzades les darreres eleccions sembla que, el què anomenen procés, va passar totalment a mans dels polítics del Parlament, i de fet, es limitant-ho quasi únicament a aquells que governen o sostenen el govern. Això malgrat hi ha més partits dins i fora del Parlament que són favorables a la independència del nostre país. Per altra banda, un element que fins ara no s'ha tingut massa en compte, és la pressió que fa la casta unionista del nostre país, molt ben retratada per Hèctor López Bofill en el seu darrer llibre. Algú dubta que el partit de govern no és objecte de dures pressions per part d'aquesta casta per dilatar i aturar el procés d'alliberament nacional?

 

És per això, que considero d'especial importància, l'establiment d'un full de ruta que permeti al poble saber cap on anem i fiscalitzar els polítics per tal que no es desviïn del camí marcat. I el més important, de nou, com en les consultes populars sobre la independència, com en la sobirania fiscal, com en la manifestació del passat 11 de setembre, la iniciativa ha d'anar de baix cap a dalt. Del poble al Parlament, passant pels municipis i acabant finalment al Govern del nostre país. D'aquí sorgeix la proposta d'una campanya per a l'establiment del full de ruta cap a la independència.

 

Aquesta campanya pretén que els ciutadans, les assembles locals de l'ANC i d'altres partits i entitats, impulsin -igual que s'ha fet en altres ocasions- una moció al seu municipi per tal de donar suport a un full de ruta clar i pautat. Aquesta moció fixa el full de ruta que es basa en 3 grans pilars.

 

El primer pilar és el de l'establiment de la data i la pregunta del referèndum d'independència. Una data limitada com a molt tard al 14 de setembre de 2014 i una pregunta que ha de ser clara i sobre la independència i amb dues úniques preguntes: sí o no.

 

El segon pilar es basa en la unilateralitat del procés d'independència. Sent coneguda per tots la impossibilitat de pactar res amb el govern espanyol, l'únic camí possible és el de la unilateralitat. Tant alhora d'impulsar el referèndum, com en les posteriors accions i iniciatives polítiques i jurídiques que s'hagin d'emprendre per implementar el resultat d'aquest.

 

Finalment, el tercer pilar, és la sobirania fiscal. Peça clau per garantir i facilitar al màxim el trencament amb Espanya. Disposar d'una caixa plena amb els impostos dels catalans el dia després de declarar la independència és indispensable per poder fer front al pagament de les nomines dels treballadors i les factures als proveïdors de la Generalitat. És per això, que a més de la necessitat que municipis, consells comarcals, diputacions i la pròpia Generalitat facin el gest d'ingressar els impostos que generen a l'Agència Tributària de Catalunya, també es demana al Govern l'establiment de mecanismes que facilitin encara més aquest gest i d'una campanya institucional que informi i animi els empresaris del nostre país a fer-ho.

 

Aquesta proposta es durà a debat a l'assemblea que es farà a Arenys de Munt, el proper 13 de setembre, oberta a la ciutadania i que té per l'objectiu de fixar les accions necessàries per forçar el referèndum d'independència. Aquest assemblea està convocada pels impulsors de les consultes populars en motiu del 4t aniversari de la primer consulta sobre la independència a Arenys de Munt. Allà podrem debatre a fons la proposta i saber si disposa del suport social necessari. És per això que us animo a participar-hi!

Publicitat

Opinió

Minut a Minut