Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Reivindicar els clàssic per crear esperits lliures

|

- Publicitat -

L’editorial barcelonina Ediciones del Subsuelo acaba de celebrar els seus primers deu anys de recorregut en els que ha creat, llibre a llibre, un catàleg més que interessant que aplega algunes joies literàries i assagístiques de primer nivell. En el camp de l’assaig literari podríem fer esment de volums com les aproximacions a Dostoievski de Virgil Tanase i André Gide o els assajos que el crític francès Georges Blin va dedicar a l’autor de Les flors del mal aplegats a El sadisme de Baudelaire.

Ara, amb traducció d’Antonio Lastra, Ediciones del Subsuelo recupera l’assaig clàssic d’Edward Gibbon Ensayo sobre el estudio de la literatura, amb l’afegit dels capítols que van romandre inèdits sobre teologia i religió. Gibbon, reconegut com el primer historiador modern, va aplegar en sis volums editats entre 1776 i 1778 els seus estudis sobre la decadència i caiguda de l’Imperi Romà  (que l’editorial empordanesa Atalanta va publicar en una magnífica edició en castellà); i és també autor d’unes cèlebres memòries que encara avui ocupen un espai important entre les obres memorialístiques.

Publicitat

Reivindicant els clàssics

La primera obra que Edward Gibbon va publicar, el 1758, va ser aquest assaig sobre l’estudi de la literatura, que va redactar en francès, com a llengua que considerava de cultura i formació. En aquest text, format per capítols o apartats breus i sintètics, Gibbon reivindica la lectura i l’estudi de la literatura clàssica sota la llum de la il·lustració europea. En aquest cas, el seu concepte de literatura és ampli i pot incloure no només els gèneres literaris tradicionals, sinó també la filosofia o la teologia: “He considerat la literatura des de diversos punts de vista que m’han cridat l’atenció”, escriu.

Amb ordre i minuciositat anglesa, Gibbon analitza aspectes com el renaixement i decadència de les “belles lletres” o introdueix paràgrafs històrics sobre Roma i autors com Virgili (“un geni per a la sàtira”) o Aristòtil (“que va portar llum a les tenebres de la natura i l’art”, i és “el pare de la crítica”).

Edward Gibbon defensa en aquest bell text el coneixement de l’Antiguitat com a base de la formació de les persones, una Antiguitat que abraçava tots els camps del coneixement. “Els antics coneixien els seus avantatges i els aplicaven amb èxit”.

Lectura, clàssics, cultura, coneixement per a formar esperits lliures.

Ensayo sobre el estudio de la literatura. Edward Gibbon. Edició i traducció al castellà d’Antonio Lastra. Ediciones del Subsuelo. Barcelona, 2022. 142 pàgines. 18,00 €

Publicitat

Opinió

Minut a Minut