Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

La batalla per l’Hermitage ja és oberta entre els promotors i l’ajuntament

L’Hermitage, el Liceu i el Port no descarten emprendre “les accions necessàries” per defensar els seus “drets” i “legítims interessos”

Redacció 29/05/2021
Recreació del projecte d'edifici de l'Hermitage Barcelona

Els impulsors del projecte de l’Hermitage han assegurat aquest dissabte que continua treballant amb el Port de Barcelona i el Gran Teatre del Liceu per presentar una proposta a l’Ajuntament de Barcelona que “permeti avançar en una aliança entres les dues entitats”, i de conformitat amb l’acord adoptat pel Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de Barcelona de dimecres passat, acord, però, rebutjat per l’Ajuntament. A través d’un comunicat, l’Hermitage ha assegurat que el projecte s’ha desenvolupat “en estricte compliment de la llei” i s’ha ajustat a tots els requeriments tècnics i jurídics”. Els impulsors avisen que no renunciaran a “exercir aquelles accions que siguin necessàries” per defensar els seus “drets” i “legítims interessos”.

L’Hermitage ha assegurat que “seguirà endavant” amb el requeriment del Port, perquè entén que el projecte també “ha superat tots els tràmits, en especial el de pública concurrència”. Els impulsors del projecte han afegit que ho fan “comptant amb el suport tant d’aquestes dues entitats com de la societat civil i una part de l’equip de govern municipal”, i també “de la majoria dels regidors”. I que ho fan “amb la voluntat de generar els màxims consensos possibles i sempre dins del marge del procés administratiu que fa anys que s’està tramitant”.

Aquest divendres, la Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona va tancar la porta a tirar endavant l’actual projecte per a l’Hermitage. Els socis del govern municipal, Barcelona en Comú i PSC, van discrepar en la decisió i els socialistes es van abstenir perquè consideren que no calia prendre una decisió divendres mateix i que calia temps per arribar a un acord. El tuit de Janet Sans és prou clar:

Intentant posar-se al mig, la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha assegurat aquest dissabte que treballaran conjuntament amb l’Hermitage i el Gran Teatre del Liceu per presentar un nou projecte per a la nova bocana del Port en el termini d’un mes. En una entrevista a RAC1, Conesa ha avançat que la setmana que ve ja tenen prevista una reunió amb els inversos i que la seva voluntat és “sumar”. De fet, ha negat que el Port hagi “tirat pel dret” i ha remarcat que el consell d’administració té “una sèrie d’obligacions” i que va arribar un moment en què estaven en “llimbs administratius” i en una situació “d’inseguretat jurídica”. Conesa també ha dit que l’aprovació per part del Port es va fer perquè “la inversió estava en risc”.

L’aprovació de la concessió per part del Port perquè el museu es pugui instal·lar a la nova bocana estava condicionat a l’aval del consistori municipal i ara, segons Conesa, “presentarem un nou projecte, hem complert tots els tràmits legals, dins dels espais d’interacció de la ciutat”. La presidenta del Port ha recordat que els inversors “posen dates límit perquè porten molts anys i amb moltes declaracions contràries”, i que el consell d’administració va voler donar “un missatge als inversors”.

Conesa considera que aquest és un “projecte cultural potent” per a Barcelona, que pot esdevenir un “buc insígnia” per a la recuperació de la capital catalana i s’ha mostrat convençuda que a la nova bocana s’hi instal·larà “un hub cultural, integral, que aglutinarà noves tecnologies, amb dues marques de referència com són el Liceu i l’Hermitage”. A més, ha recordat que a l’espai públic del port ja hi ha usos privats, com ara hotels o edificis d’oficines: “No entenc que xoqui amb l’ús museístic, que és obert a tota la ciutadania”.