Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Comença el congrés més complex d’ERC

|

- Publicitat -

ERC votarà aquest dissabte el seu full de ruta cap a la independència sense renunciar a cap via, en plena negociació amb el PSOE.

En el ple del 28è Congrés Nacional del partit, els republicans plantegen tres fórmules per a un referèndum sempre de manera “democràtica i pacífica”.

Publicitat

El Congrés començarà a les 9.00 hores a l’Auditori de l’Fòrum de Barcelona, en la seva segona fase, que té com a ordre del dia l’informe de la Presidència de el partit de l’mandat de quatre anys des de l’últim Congrés i el debat i votació de la ponència política i la ponència estatutària.

El partit ja va celebrar la primera fase al setembre amb l’elecció de l’Executiva, a la qual només es va presentar una candidatura i es va ratificar a el president d’ERC, Oriol Junqueras, com a líder de la formació, acompanyat per Marta Rovira de secretària general, i situar a el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, com a coordinador nacional ia Marta Vilalta com a portaveu i secretària general adjunta.

La ponència política defineix l’estratègia de el partit per als pròxims anys i planteja tres vies per aconseguir un referèndum d’autodeterminació: la primera és la via pactada i negociada amb l’Estat, tot i que reconeix que ara mateix “és impossible” per les seves reiterades negatives .

La segona via és “forçar la convocatòria de l’referèndum”, és a dir, combinar la mobilització constant amb accions de desobediència civil no violenta, i l’acció de les institucions catalanes, la generació de grans consensos i aconseguint complicitats internacionals per obligar l’Estat a pactar un referèndum.

També contempla una tercera opció, encara que no és la prioritat d’ERC, que és fer un referèndum sense el permís de l’Estat, encara que en cap moment apareix la paraula ‘unilateral’ al text.

“AMPLIAR LA BASE”
El document consolida el gir estratègic d’ERC de l’últim any i va en la línia de la ponència política que va aprovar en la Conferència Nacional d’el partit al juliol de 2018: reconèixer que l’independentisme ha de sumar suports i ser “més fort” per provar de nou la independència, i mantenint la defensa de l’diàleg amb l’Estat sense renunciar a cap via per aconseguir un referèndum.

Així, al llarg de el text de la ponència es repeteixen expressions com “ampliar la base” i enfortir a l’independentisme per aconseguir sumar adeptes a que Catalunya sigui un estat independent, i aspira a superar el 50% dels vots favorables a opcions independentistes en les pròximes eleccions catalanes, cosa que creuen que no serà suficient per solucionar el conflicte però sí que és necessari.

Et pot interessar  La Moncloa veu a la baixa el "suflé" de Puigdemont i confia a retenir ERC i Junts a canvi d'almoines

475 ESMENES
Fonts d’ERC han explicat que els militants republicans han presentat 475 esmenes a la ponència política, de les quals 65 tracten sobre com ampliar majories i 48 sobre un referèndum, i, després de el procés de negociació de les esmenes amb la direcció de el partit, 107 han quedat desestimades, 368 s’han acceptat o transaccionat amb el text inicial i queden quatre esmenes vives que es votaran al Congrés.

Diverses de les esmenes que s’han presentat a la ponència van en la direcció de modificar el text sobre la via unilateral per buscar la independència, tot i que fonts d’ERC asseguren que cap d’elles contenia la paraula “unilateralitat” de manera explícita.

EL DEBAT DE LA unilateralitat
Per buscar un consens, el partit ha acordat un paràgraf que aprofundeix en aquesta qüestió que subratlla que “cal assumir que l’element essencial que decantarà la concreció d’una via o una altra per assolir l’objectiu de la república catalana és la correlació de forces amb l’Estat “.

Així, es reafirma en que ERC no renuncia a cap via democràtica i pacífica per aconseguir la independència: “Resulta evident que, atenent a el fet que mai renunciarem als nostres drets ni al que estableix la mateixa legalitat internacional, caldrà estar atents a possibles nous escenaris que ens permetin transitar cap a la independència per qualsevol camí democràtic i pacífic “.

Malgrat això, dues de les esmenes vives que queden per al Congrés busquen matisar la posició dels republicans sobre aquesta via: un pretén afegir a la ponència que, davant la negativa permanent de l’Estat a oferir una proposta per a Catalunya, ERC ha de “explorar totes les vies democràticament possibles “.

L’altra va en un sentit semblant i afegeix que la via de la negociació i el diàleg amb l’Estat s’ha de limitar en el temps: “Hem de explorar totes les vies democràtiques possibles sense que això comporti una paràlisi en l’exercici de la nostra sobirania, per tant el manteniment en obert d’aquesta via ha de tenir una limitació temporal “.

Al Congrés d’aquest dissabte també es votarà la ponència estatutària, que defineix els estatuts i l’organització interna de el partit, a la qual s’han presentat 653 esmenes, 197 de les quals han estat transaccionades i 456 desestimades.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut