Divendres, 16 d'abril de 2021 - Edició 995
La República

Vilalta (ERC) rebutja que la Generalitat cedeixi poder al CxRep: “Ningú no pot controlar el Govern”

Les negociacions per a formar govern no van pel bon camí, tot segueix encallat segons el que diu la portaveu republicana

Redacció
Redacció 03/04/2021

Lamenta que Junts agités en campanya “el fantasma del tripartit” i no investís després Aragonès

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha defensat que la Generalitat no pot cedir poder al Consell per la República (CxRep) perquè considera que Catalunya s’ha de governar des del seu Govern i cap òrgan extern pot suplantar les seves funcions: “Ningú no pot controlar el Govern”.

 

“No pot quedar supeditat a ningú que no sigui el mandat democràtic i la sobirania popular, que és el Parlament i la ciutadania”, ha afirmat en una entrevista d’Europa Press, després dels desacords entre ERC i Junts sobre quin paper ha de tenir el Consell per la República, que presideix l’expresident Carles Puigdemont.

 

Segons ella, l’independentisme s’ha de coordinar en un espai que permeti construir una estratègia conjunta i superar les divisions dels últims anys, però “això és plenament compatible i no significa que una cosa hagi de substituir l’altra”.

 

“Qui governa i qui governarà el nostre país és el Govern amb el seu president al capdavant”, i ha defensat que ningú més pot pretendre provar de governar Catalunya.

 

En les negociacions entre ERC i Junts sobre la investidura del candidat republicà a la Presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, el paper del CxRep ha estat un dels principals esculls: Junts vol que tingui més pes i assumeixi les funcions de coordinar i dirigir l’estratègia independentista, separant-la de l’acció del Govern, mentre que ERC ho rebutja i reclama que s’ha de reformular l’òrgan.

 

Vilalta, que forma part de l’equip negociador amb Junts, ha sostingut que per a ERC el CxRep no mai ha estat un escull perquè considera que ha de tenir un paper “d’organisme independent amb possibilitats de fer coses que no poden fer les institucions”, però que per a això s’hi han de fer canvis perquè representi la transversalitat de l’independentisme.

 

La dirigent republicana ha apuntat que ara com ara aquest òrgan “no té la neutralitat que potser hauria de tenir” perquè creu que és un espai partidista de Junts, motiu pel qual celebra que el mateix Consell hagi accedit a abordar la seva reformulació.

 

Així, ha afirmat que quan es concretin aquests canvis es veurà “si el CxRep pot ser l’espai de trobada de l’independentisme o si es requereix més d’un espai, i és complementària una cosa amb l’altra”, però ha donat per superat aquest obstacle en la negociació, per la qual cosa emplaça Junts a treballar per acabar de tancar l’acord del nou Govern.

 

“Si havia estat un escull, que per a nosaltres mai no ho havia estat, però ja no ho és. Si hi ha consens sobre que cal reformular-lo, continuem amb la resta que tenim molta feina a fer en la configuració del Govern, en la materialització del pla de Govern i per engegar tot això”, ha raonat.

 

“NO S’ENTÉN” A JUNTS

Vilalta ha insistit en la urgència de tenir un nou Executiu que treballi en plenes funcions per fer front a la crisi provocada pel coronavirus i ha sostingut que Junts no tenia motius suficients per abstenir-se en la investidura del candidat d’ERC a la Presidència de la Generalitat, Pere Aragonès: “No hi ha motius per fer esperar més la gent”.

 

“No s’entén que els que sempre han pregonat més l’unitat, posar-se d’acord, anar tots d’una, i fins i tot que el seu nom és Junts, no hagin fet possible tenir aquest Govern el més ràpid possible”, ha retret.

 

La dirigent republicana ha lamentat especialment que Junts hagi impedit la investidura d’Aragonès després que la formació de Puigdemont alertés durant la campanya que ERC pactaria un tripartit amb el PSC i els comuns si podia, cosa que no ha passat: “Davant fantasmes de tripartits, que alguns es van encarregar molt de dir i fins i tot a difamar, s’ha demostrat que aquesta no és una opció”.

 

En aquest sentit, ha reiterat que no hi ha alternativa a un pacte entre partits independentistes, perquè acusa els comuns d’haver-se autoexclòs a integrar-se en aquesta aliança, i creu que la voluntat d’acord ja s’ha demostrat amb el pacte entre ERC i la CUP, de manera que “probablement qui s’ha equivocat amb l’estratègia negociadora és Junts” perquè no ha aprofitat l’oportunitat d’investir Aragonès en el primer intent.

 

Sobre si veu possible governar en solitari, la portaveu d’ERC ha contestat que si es dona aquesta opció voldria dir que Junts s’autodescartés d’entrar al Govern: “Si ja no s’entén gaire per què no s’han sumat ja a aquest acord entre ERC i la CUP per fer possible la majoria de 74, si continuen en aquesta posició d’oposició a la majoria independentista, hauran d’explicar molt bé per què es queden al marge”.