Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Vilagrà replica a Ayuso que Catalunya no té cap tracte de favor: “És un tracte just arran de l’Estatut”

Assegura que la CUP és “el soci preferent i únic” per negociar els Pressupostos del 2022

Avatar
Agències 07/08/2021

La consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha replicat a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que Catalunya no rep un tracte de favor del Govern central: “No és un tracte de favor, sinó que és un tracte just arran d’una llei orgànica, que és l’Estatut”.

En una entrevista d’Europa Press, ha destacat que Madrid va ser de les últimes Comunitats Autònomes a constituir-se, mentre que Catalunya va ser de les primeres, i té un Estatut que es va reformar per fixar aquesta relació bilateral: “Si altres Comunitats no la tenen és perquè tenen un estatut més antic, primitiu, o no l’han lluitat”.

La relació bilateral entre la Generalitat i el Govern central “està molt clara i l’ha votada la ciutadania”, ha dit Vilagrà després que Ayuso assegurés que Catalunya rep aquest un tracte de favor, i després que critiqués que el president del Govern, Pere Aragonès, no acudís a la Conferència de Presidents de divendres de la setmana passada a Salamanca i dies després l’Executiu català i el central es reunissin en la Comissió Bilateral.

Sobre aquesta trobada, a la qual va acudir Vilagrà, la consellera ha afirmat que va ser insuficient perquè no es van abordar tots els assumptes que volia plantejar la Generalitat: “En qualsevol cas, augmentarem el ritme en els propers mesos, perquè volem que els 56 traspassos que hi ha sobre la taula es puguin fer efectius de manera ràpida i completa”.

Vilagrà ha recordat que aquests 56 traspassos que vol la Generalitat inclouen tant assumptes competencials com patrimonials –com edificis de l’Estat a Catalunya–, i ha proclamat: “Nosaltres som ambiciosos i volem acabar gestionant els aeroports de Catalunya i també l’àmbit de Rodalies”.

Ha advertit que el Govern vol “fins a l’últim euro” dels recursos derivats de la disposició addicional tercera de l’Estatut –que estableix que la inversió de l’Estat en infraestructures a Catalunya s’ha d’equiparar a la participació relativa del PIB català amb la de la resta de l’Estat–.

La consellera ha garantit que seran molt exigents perquè aquesta partida es contempli als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2022, que també hauran de reflectir els traspassos que s’acordin, segons Vilagrà, que descarta opinar sobre si ERC i Junts haurien de pactar una estratègia conjunta pels PGE al Congrés: “Els grups parlamentaris prendran les seves decisions”.

“Com a Govern, el que volem és aconseguir és el que és nostre. Volem tots aquests traspassos i els volem ràpid”, i els volen aconseguir amb un treball intens per prioritzar els traspassos que estiguin més avançats, abordant-los un a un i sent exigents i ambiciosos, segons ella.

FONS EUROPEUS

En ser preguntada pels fons europeus Next Generation, que no figuraven a l’ordre del dia de la comissió, ha explicat que el Govern va exposar al principi de la reunió la necessitat de cogestionar-los, i ha insistit que l’ordre del dia de la reunió va ser insuficient i que “quant a contingut, realment el balanç no és satisfactori”.

 

Sobre si el Govern es penedeix que Aragonès no acudís a la Conferència de Presidents, Vilagrà ha remarcat que el Govern va als fòrums als quals es discuteix informació rellevant, i que va veure aquesta cimera “més com una operació de màrqueting” que una trobada de feina.

 

PRESSUPOSTOS CATALANS DEL 2022

Sobre els propers Pressupostos catalans, ha assegurat que la CUP “és el soci preferent i únic” per negociar-los, i ha avançant que han començat a abordar l’articulació interna dels departaments i que intensificaran les reunions amb els cupaires per plantejar les seves propostes.

 

Sobre el fet que la CUP rebutgi l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-El Prat que han acordat impulsar el Govern central i la Generalitat, ha assenyalat que aquest assumpte no figura en l’acord de governabilitat que van aconseguir ERC i la CUP, i ha assegurat que volen abordar tots els assumptes amb els cupaires: “El que farem sempre és complir l’acord que signem”.

 

“Òbviament és el soci preferent, és un soci que dona suport a la governabilitat, i la nostra intenció és parlar de tots els assumptes importants”, tot i que no van poder tractar l’ampliació abans que es fes pública perquè es va conèixer abans del previst, ha dit Vilagrà, que va participar en les negociacions per aconseguir aquest acord amb la CUP.