Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Una obra teatral rememora el mític concert de Pau Casals a la Casa Blanca

‘Un Concert a la Casa Blanca’ es basa en la trobada entre el músic català i John F. Kennedy als anys seixanta: “Eren dues persones molt potents, en un espai molt reduït”

Redacció 22/02/2023
Roc Esquius i Mingo Ràfols durant la presentació de l'obra 'Un Concert a la Casa Blanca' Data de publicació: dimecres 22 de febrer del 2023, 13:21 Localització: El Vendrell Autor: Gemma Sánchez

Jordi Roigé i Llorenç Rafecas han ideat ‘Un Concert a la Casa Blanca’, un muntatge teatral que rememora la conversa que el 1961 van mantenir Pau Casals i l’aleshores president nord-americà John F. Kennedy. Protagonitzada per Mingo Ràfols, Mercè Pons i Roc Esquius, l’obra vol ser també un homenatge al mestre violoncel·lista en el 50è aniversari de la seva mort, segons han destacat aquest dimecres els seus impulsors.

La producció s’estrenarà al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell el 25 de març. Seguidament, farà gira per almenys 35 poblacions en col·laboració amb la Xarxa de Teatres Ateneus. A partir de l’octubre, està previst que ‘Un Concert a la Casa Blanca’ faci estada al Teatre Gaudí de Barcelona.

El productor Jordi Roigé ha celebrat que l’obra arribi als escenaris aquesta primavera, ja que el projecte es va gestar amb el director Llorenç Rafecas abans de la pandèmia i no ha estat fins ara que pot veure la llum. Des d’un inici, Roigé i Rafecas van “tenir clar” que confiarien en Mingo Ràfols, Mercè Pons i Roc Esquius per escenificar la conversa.

La mítica trobada

Productor i director han destacat aquest dimecres davant la premsa la “potència” de la trobada que Casals i Kennedy van mantenir el 1961, en el marc de la segona actuació que el músic feia a la Casa Blanca. “Eren dues persones molt potents, en un espai molt reduït, i es van trobar en un moment històric molt important”, ha recalcat Rafecas, que ha precisat que l’obra es basa en alguns fragments reals.

Amb tot, Rafecas ha insistit que “la intenció no és fer cap imitació”, sinó rememorar aquella trobada històrica “perquè el públic s’emocioni i reflexioni”. Tant Roigé, com Rafecas i els actors han assegurat que l’obra és “plenament vigent” tenint en compte l’actual context geopolític internacional.

El director ha aplaudit que el muntatge teatral permet “recuperar dos autèntics líders internacionals” en un moment marcat per la guerra a Ucraïna, “un moment en què falten líders idealistes que prediquin idees interessants i arrosseguin la gent cap a teories positives”.

De cara a l’any vinent, Roigé i Rafecas tenen previst traduir l’obra al castellà per dur-la a escenaris de diferents punts del territori espanyol. Preguntats per la possibilitat de traslladar l’obra al cinema o a la televisió, deixen la possibilitat oberta: “Les il·lusions hi són”.