Edició 2121

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 16 de maig del 2024
Edició 2121

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 16 de maig del 2024

Serret reivindica el “gran pas endavant” de l’escola catalana a l’exterior en un moment “d’atac” a la llengua

Des de l'Escola Catalana de Londres, Serret ha reivindicat que el Govern no "s'arronsa" i s'esforça per "reforçar" el català

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha defensat com un “gran pas endavant” la prova pilot perquè Londres i Berlín tinguin escoles de català homologades per Educació a partir del curs que ve.

En declaracions des de l’Escola Catalana de Londres, Serret ha valorat l’anunci en un moment de “cert atac i intent d’anar enrere pel que fa la llengua i la cultura” posant el País Valencià i les Illes Balears d’exemples. Davant d’aquesta situació, ha reivindicat que el Govern no “s’arronsa” i posa tota la força per “reforçar” el català. La iniciativa de l’executiu permetrà que hi hagi escoles de català a l’exterior homologades per Educació i que els alumnes obtinguin els certificats dels nivells lingüístics B2 o C1.

Publicitat

Serret ha explicat que la prova pilot es comença des de Londres perquè a la capital del Regne Unit hi ha una “molt bona base”. Ha explicat que fa 8 anys que l’escola catalana funciona i que té una vuitantena d’alumnes de diferents nivells.

“Impulsem aquesta iniciativa per donar-los més reforç estructural, més recursos, ajut i suport. Amb una clara vocació de donar-los tota la qualitat de l’educació en català“, ha afegit per després subratllar que tindran un currículum reconegut pel Departament d’Educació i que els alumnes podran tenir els certificats que els equiparin amb els alumnes de Catalunya. D’aquesta manera, ha apuntat la consellera, “se’ls hi dona oportunitats per poder tornar a Catalunya i desenvolupar-s’hi acadèmicament”.

A més, es reconeixeran oficialment les escoles catalanes com a comunitats catalanes a l’exterior amb l’objectiu que puguin optar a finançament directe en convocatòries de subvencions.

El C1, a punt per al curs 2024-2025

Amb el nou model, l’alumnat escolaritzat en sistemes educatius d’altres països podrà cursar una formació basada en el currículum del Departament d’Educació i homologable a la dels estudiants a Catalunya, i permetrà acreditar els nivells lingüístics B2 o C1, segons l’edat. Educació ha elaborat una proposta d’únic currículum d’acord amb l’establert i adaptat a les escoles establertes a l’exterior (el nivell B2 estarà a punt a finals de setembre i els alumnes ja podran fer-lo durant el curs 2023-2024, mentre que el del nivell C1 estarà a punt el curs 2024-2025). L’executiu català també estableix un programa de certificació internacional de la llengua catalana oficial, vàlida i reconeguda tant en l’àmbit universitari com en les administracions.

42 comunitats catalanes i 1.100 alumnes

En paral·lel, i pel que fa al professorat, es crearà un seminari de formació permanent que, un cop al trimestre, reunirà els docents per donar-los orientacions, materials, propostes didàctiques i recursos. A més, tindran accés a tot el material pedagògic elaborat per Educació i s’explorarà la possibilitat d’incorporar professorat a l’exterior a través del programa de beques. El Departament d’Acció Exterior i Unió Europea està coordinant el projecte de bracet amb Educació i Cultura a través de la Secretaria de Política Lingüística. També s’està coordinant la iniciativa amb l’Institut Ramon Llull. Actualment, 42 comunitats catalanes a l’exterior ofereixen cursos de català a un total de 1.100 alumnes no universitaris.

En els darrers cinc anys, Acció Exterior ha destinat més de 700.000 euros a l’ensenyament de la llengua catalana a l’exterior (164.000 euros el 2023).

Publicitat

Opinió

Minut a Minut