Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Sense una Catalunya independent mai serem membres de l’UER o altres organismes internacionals com el COI

|

- Publicitat -

Espanya sempre ens limita el nostre paper com a nació, o ens guanyem la independència o sempre serem un poble submís

La Unió Europea de Ràdiodifusió (UER) ha confirmat el rebuig a incloure com a membre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) perquè és una emissora “regional” d’Espanya i no compleix el criteri de “caràcter i importància nacional” que marquen els estatuts de la institució europea. En una carta que la UER ha adreçat a la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, l’entitat li reitera, a més, que Catalunya “no és un país membre de la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT) o del Consell d’Europa”, com també requereixen els estatuts de la UER, que desestima, doncs, la reconsideració que li demanava la CCMA sota l’argument que el seu cas és similar al d’altres regions europees com Flandes, Bavaria o Gal·les.

Publicitat

El juny del 2018 l’Assemblea General de l’UER concloïa que la CCMA no complia els criteris que l’entitat demana per ser-ne membre, decisió que la CCMA va demanar que reconsiderés el setembre del mateix any al·legant que Catalunya té la mateixa relació amb la UIT o el Consell d’Europa que Flandes, Bavaria o Gal·les, tres regions europees les corporacions de mitjans públiques les quals són membres actius de l’UER.

Espanya ens impedeix tenir una emissora en català a tot l’estat, el que ens impedeix ser membres de l’UER

A més, afegia que els seus trets lingüístics, culturals i institucionals complien amb el criteri de “caràcter i importància nacional”. A més, subratllava que al reglament per formar part de l’UER també s’estipula que “quan un país té dues o més àrees lingüístiques, aquest criteri es refereix a cada àrea individualment”.

Et pot interessar  La JEC prohibeix a 3Cat dir 'exiliats' i 'exili' en el context del sobiranisme

També aportava exemples de corporacions públiques regionals que són membres de ple dret de l’UER, com l’ARD a Alemanya, l’SRG SSR a Suïssa, la VRT i l’RTBF a Bèlgica o l’S4C a Gal·les.

Després d’analitzar aquests arguments, l’UER reitera que la CCMA no compleix els criteris per formar-ne part, i indica que no es pot comparar amb aquestes altres corporacions públiques de mitjans, perquè totes cobreixen la totalitat dels seus països respectius.

Espanya sempre ens margina

Aquestes conclusions van ser comunicades a la CCMA el 14 de desembre del 2018, i es va donar una “oportunitat final” perquè aportés qualsevol informació addicional rellevant en particular pel que fa a la “penetració de la llengua catalana a Espanya i de l’estatus de Catalunya com a Comunitat Autònoma”.

El 9 de gener i el 10 d’abril del 2019 la CCMA va aportar la informació requerida, però no va servir perquè l’UER canviés de parer. “Ni la llista de països membres de l’UIT ni la del Consell d’Europa inclouen Catalunya (o cap altra Comunitat Autònoma)”. A més, l’UER subratlla que la decisió que ha pres va “en línia” amb el punt de vista que ha mantingut davant de les sol·licituds de tots els emissors regionals des de la seva fundació, el 1950.

 

“L’UER no té, i no ha tingut mai, cap emissor regional d’una regió o comunitat pertanyent a estats membres de l’UIT o el Consell d’Europa com a membre de ple dret, i els estatuts de l’UER no preveuen aquesta possibilitat”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut