Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Salut preveu doblar els llits d’UCI a finals de setmana i triplicar-los la vinent

|

- Publicitat -

El Departament de Salut preveu doblar els llits d’Unitats de Cures Intensives (UCI) a Catalunya a finals d’aquesta setmana i haver-los triplicat a finals de la que ve per atendre els casos greus de coronavirus. Així ho ha assenyalat el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, que ha preferit no concretar les xifres absolutes de llits perquè la capacitat “es va adaptant a la demanda”, ha justificat. Comella ha advertit que cal preparar-se pels “pitjors escenaris” i per viure “situacions molt tenses” en les properes tres o quatre setmanes però ha demanat “no perdre l’esperança”. Salut prepara una guia per concentrar els parts i l’atenció de malalties pediàtriques en alguns hospitals perquè siguin “zero coronavirus”.

En una roda de premsa aquest dilluns a la tarda que s’ha seguit de forma telemàtica per la crida general al confinament, el doctor Farré ha afirmat que l’objectiu d’aquesta comissió és treballar com “una sola UCI” a tot Catalunya i amb uns “criteris molt homogenis” perquè el desplegament de la capacitat de les cures intensives sigui “el més eficient i responsable possible”.

Publicitat

El doctor Farré ha assenyalat que la pneumònia per aquest coronavirus és una malaltia molt nova però que se sap que aproximadament el 10% dels pacients amb covid-19 necessitaran cures intensives i ventilació mecànica per insuficiència respiratòria.

Preguntat per què implica una plaça d’UCI i si amb la ventilació mecànica i els professionals suficients un llit ja es podria considerar de cures intensives, el doctor Farré ha respost que els respiradors són un element determinant, però que es necessita més tecnologia: “Podrem tenir tants malats d’UCI com respiradors tinguem, però això és una visió massa simplista, ja que necessitem treballar molt amb aquests pacients, ja que alguns poden tenir una afectació cardíaca o renal i necessitaran ecografies freqüents o suport com d’una màquina de diàlisi”.

El coordinador de les UCI a Catalunya ha afirmat que els pacients han d’estar unes tres o quatre setmanes a l’UCI i ha indicat que, per tant, els que van ingressar més a principis de l’epidèmia encara hi són. Aquesta acumulació és el que podria “tensionar” el sistema en les properes setmanes, ha assenyalat.

Preparació del sistema per a la “màxima tensió”

Comella ha advertit de la “màxima tensió” en les properes setmanes i de “molta pressió psicològica” en els professionals sanitaris i, també, els afectats i les seves famílies, i ha destacat que el sistema s’està preparant per aquest “embat”. Fins i tot ha apel·lat a tenir “mentalitat de victòria” i ha demanat no “perdre l’esperança” en aquesta situació, que “d’aquí a un temps tendirà a normalitzar-se”.

Després de la instrucció per desprogramar tota l’activitat no urgent, els hospitals estan ara “explotant al màxim” els plans de contingència per augmentar la capacitat de les UCI. També s’han sumat els recursos de la sanitat privada -instal·lacions, material i professionals- i Comella ha volgut destacar la “màxima entesa” que està havent-hi amb aquests hospitals. La idea és, ha insistit Comella, a veure Catalunya com un sol sistema sanitari, un “únic hospital amb diferents unitats arreu del territori”.

Et pot interessar  Alerta per possible presència de plàstic en croquetes de bolets congelades de les marques Eroski, Alteza i Bon Preu

Hotels, “extensions dels hospitals”

Aquest sistema sanitari també ha recorregut als hotels, que Comella preveu que s’hauran d'”utilitzar de forma massiva” en les properes setmanes. El plantejament és utilitzar els hotels com a “extensions dels hospitals” i ubicar-hi els pacients que s’estiguin recuperant del coronavirus i que necessitin més dies de tractament assistencial abans de tornar a casa.

Els hotels estaran com més a prop possible dels hospitals i serà aquest centre de referència qui els gestionarà amb polítiques d’atenció domiciliària. Els proveïdors habituals dels hospitals són els que subministraran els hotels per garantir la seguretat dels tractaments i dietes.

Més endavant, es planteja que els hotels també s’utilitzin per confinar persones que no puguin fer aïllament a domicili i, també, per a professionals sanitaris quan sigui necessari, per evitar una “tensió afegida” en la vida personal o familiar. Comella no descarta que els hotels també puguin allotjar persones afectades en residències de gent gran quan no es puguin aïllar en aquests centres.

El primer hotel habilitat per aïllar persones amb coronavirus va obrir aquest diumenge i s’ampliaran les places hoteleres en els propers dies, però Comella ha indicat que encara és aviat per detallar xifres.

Atenció primària, clau en l’atenció a domicili i les residències

La directora de l’Àrea Assistencial del CatSalut, Xènia Acebes, ha destacat que l’atenció primària serà “clau” per “reforçar al màxim l’atenció domiciliària” a persones afectades pel coronavirus i per cuidar persones amb covid-19 a les residències.

Material i professionals

Sobre el material, Comella confia que aquesta setmana i sobretot la propera puguin proveir el sistema d'”una forma prou sòlida amb tots els recursos necessaris de protecció dels sanitaris i altres elements”. Les mascaretes i els respiradors de campanya són alguns dels recursos que més es necessiten en aquests moments.

El director del CatSalut ha explicat que els professionals sanitaris són els que “més pateixen” la malaltia covid-19 pels seus pacients i famílies i ha afirmat que necessiten l'”escalf” de la ciutadania, perquè, a més, alguns d’ells s’han contagiat o s’han hagut d’aïllar de manera preventiva; “una caiguda temporal”, ha afirmat, que es preveia que es podria proveir. Del total d’afectats per coronavirus a Catalunya, 610 són professionals sanitaris, segons les últimes dades disponibles, corresponents a dissabte.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut