Divendres, 23 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Quatre moments de Josep Fontana

Avui, dimarts, ha mort l’historiador Josep Fontana a 86 anys. Llicenciat en lletres i doctor per la Universitat de Barcelona, va ser ajudant de Jaume Vicens i Vives i Jordi Nadal a […]

Redacció
Redacció 28/08/2018
Enric Català / Wikipedia

Avui, dimarts, ha mort l’historiador Josep Fontana a 86 anys. Llicenciat en lletres i doctor per la Universitat de Barcelona, va ser ajudant de Jaume Vicens i Vives i Jordi Nadal a la Facultat de Ciències Econòmiques de Barcelona entre el 1957 i el 1966, any en què les autoritats franquistes el van apartar de l’ensenyament. Dos anys més tard hi va tornar com a agregat interí a la Universitat Autònoma de Barcelona fins al 1974, que va esdevenir catedràtic d’història econòmica a la de València. El 1990 va començar a exercir a la Universitat Pompeu Fabra, d’on en va ser catedràtic fins a la seva jubilació, l’any 2001. El seu pensament va lligat a la combativitat i la reflexió. D’entre la seva extensa bibliografia cal destacar: la seva tesi doctoral La quiebra de la monarquía absoluta, 1814-1820 (1972), La revolución liberal (Política y hacienda 1833-1845) (1977), La fi de l’Antic Règim i de la industrialització (1988), La història després de la fi de la història. Reflexions i elements per a una guia dels corrents actuals (1992), La formació d’una identitat. Una història de Catalunya (2014), premi Serra d’Or.

Com a homenatge a la figura del pensador, compartim a continuació tres entrevistes i una conferència amb les que podem conèixer el pensament de l’autor de El siglo de la revolución. Una historia del mundo desde 1914.

El matí de Catalunya Ràdio

Entrevista a Catalunya Ràdio el febrer de 2017. Mònica Terribas entrevista a l’historiador arran de la publicació del seu últim llibre: El siglo de la revolución. Una historia del mundo desde 1914. Una mirada a les forces que han configurat el segle XX.

Retrats / TV3

Josep Fontana reflexiona amb Jaume Barberà sobre la identitat i el procés a la Catalunya de fa tres anys. L’entrevista s’emmarca en el programa de TV3 Retrats, just després de la publicació del llibre La formació d’una identitat.

(S)avis – Tv3

El programa (S)avis de la mà de Josep Puigbó entrevista al pensador per conèixer la seva opinió i visió dels grans fets del segle XX, sempre des d’una mirada crítica i combativa. L’extensa entrevista explora la construcció d’Europa i el futur de la nació catalana. Una entrevista feta el 2014 però encara vigent.

Conferència inaugural de la XXI Trobada de Barcelona “1914-2014 cent anys de guerra i pau” organitzada per la Fundació Justícia i Pau i Fundació per la Pau. La conferència gira al voltant de l’anàlisi de la 1a Guerra Mundial i les seves conseqüències en la configuració del nostre món.