Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Puigdemont demana “paciència, perseverança i perspectiva” davant la proximitat de dies clau per a les negociacions del 23-J

La proximitat de dies com el 17-A, quan ha de constituir-se la Mesa del Congrés, fa créixer "el nerviosisme i puja la subhasta", piula Puigdemont

|

- Publicitat -

El president a l’exili Carles Puigdemont, que d’ençà de les passades eleccions del 23 de juliol té la clau perquè Pedro Sánchez pugui optar de nou a la presidència de l’Estat espanyol, ha adreçat la situació de les negociacions per primera vegada des que les converses van començar. Tot i que només queden tres dies perquè es constitueixi la Mesa del Congrés de Diputats de Madrid, Puigdemont ha defensat la postura de Junts sobre no compartir els posicionaments del grup respecte a aquesta qüestió, tot demanant a la vegada “paciència, perseverança i perspectiva”.

Puigdemont assegura que l’hermetisme del seu partit i la proximitat de dies decisius, com l’és el pròxim dijous, 17 d’agost, quan s’ha de constituir la Mesa del Congrés, tot coincidint amb el dia en què va tenir lloc el terrible atemptat a Barcelona i Cambrils, fan que augmentin els nervis i les especulacions. “Potser per això (…) creix el nerviosisme i puja la subhasta. I es disparen les especulacions” ha piulat Puigdemont, tot demanant “paciència, perseverança i perspectiva”.

Publicitat

L’eurodiputat de Junts ha assegurat que “encarar una negociació a través de declaracions públiques” no és la seva “opció”. Així s’ha desmarcat Puigdemont d’ERC, després que la secretària general dels republicans, Marta Rovira, endurís la negociació a Madrid assegurant que el PSOE “no pot donar per descomptats els vots” del seu partit “a res”, ni tampoc a la Mesa del Congrés, tot insistint, tanmateix, que la seva prioritat és una entesa amb Junts.

La sessió de constitució del Congrés dels Diputats tindrà lloc aquest dijous a les 10 hores. Els blocs conservador i progressista hi arriben empatats. Sobre el paper, el PSOE i Sumar en tindrien quatre representants, i el PP i Vox quatre més. El novè membre, que es disputarà amb la presidència del Congrés, farà decantar la balança. La presidència s’elegeix en primera votació per majoria absoluta o, en segona volta, per majoria simple entre els dos candidats més votats.

Et pot interessar  Aragonès titlla la proposta de finançament d'Illa de "cafè descafeïnat i aigualit per a tothom"

Amb l’entrada del vot a l’estranger, que va provocar un petit canvi en el repartiment d’escons, el PP, Vox i UPN sumen 171 diputats, els mateixos que el PSOE, Sumar, EH Bildu, el PNB, el BNG i també ERC. En aquest escenari, els 7 vots de Junts per Catalunya, així com el de Coalició Canària, seran determinants.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut