Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Espanya té la taxa de pobresa infantil més alta de tota la UE, segons Unicef

El president de l'entitat a l'Estat, Gustavo Suárez, considera "inacceptable" la dada i insta a no mirar "a una altra banda"

|

- Publicitat -

Espanya encapçala el rànquing de pobresa infantil de la Unió Europea, segons un informe d’Unicef. El document també situa l’Estat en el lloc 36 de 39 dels països de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), només per sobre del Regne Unit, Turquia i Colòmbia.

En aquest informe, Unicef analitza l’evolució de la pobresa infantil en els països més rics del món. “Continua sent una xacra en països d’alts ingressos que soscava tant la igualtat d’oportunitats com els valors que compartim”, avancen des de l’entitat.

Publicitat

En la taula de situació actual entre el 2019 i el 2021, Espanya se situa en el lloc 36, només per davant de Romania dins la UE.

Dades “inacceptables”

El president d’Unicef Espanya, Gustavo Suárez, ha qualificat d'”inacceptable” la taxa de pobresa infantil que presenta l’Estat, i ha reclamat “no desviar la mirada” davant la situació de qualsevol menor que no tingui condicions de vida “dignes”.

Suárez ha detallat que darrere d’aquestes xifres hi ha un jovent que no pot accedir a productes de primera necessitat que li garanteixin una alimentació equilibrada, que viu en cases mal aclimatades, que no té la roba, el calçat o els llibres necessaris o que queda exclòs d’activitats de lleure.

Polònia i Eslovènia, exemples de com reduir la taxa

Revertir les preocupants xifres és possible. Polònia i Eslovènia són els països que millor estan fent front a la pobresa infantil —amb una reducció de més del 30%— mentre que alguns dels països més rics estan quedant endarrerits, com ara França o el Regne Unit.

Espanya millora lleugerament les xifres respecte al període d’inici, però ocupa el lloc 22 de 39 en el progrés de la pobresa infantil, amb una reducció “de només el 4%” entre el 2014 i el 2021. En conjunt, els països analitzats han reduït de mitjana un 8% la pobresa infantil, és a dir, sis milions de nens menys en aquesta situació.

Et pot interessar  El Govern aprova l'estratègia per reduir la pobresa infantil a Catalunya i apropar-se més a la mitjana europea

Igualment, l’informe exposa que la pobresa infantil no depèn en excés dels nivells de renda. Per exemple, Eslovènia i Espanya tenen nivells de renda per habitant similars, però mentre el primer té una taxa de pobresa del 10%, la del segon ascendeix al 28%. Espanya, a més, és el quart més alt dels països europeus analitzats, per sobre del 20% en el període 2017-2019.

Pel que fa a la taxa de privació material i social severa, el document situa a Espanya en el sisè lloc de la UE. En la de privació material infantil, queda al mateix lloc entre els països europeus (19,7%), que si bé es troba lluny de Romania (42,5%) dista de les xifres de Finlàndia o Suècia, que estan per sota del 4%.

Unicef també remarca les desigualtats “enormes” en els riscos de pobresa. Famílies migrants, nens a la comunitat gitana, joves amb una discapacitat o que viuen en llars amb un sol adult —especialment si és una dona— estan particularment exposats a la pobresa, subratlla l’organització.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut