Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Merkel defensa l’activació dels fons de recuperació de la UE després que el Constitucional alemany n’aplani el camí

|

- Publicitat -

La cancellera alemanya Angela Merkel ha defensat l’activació del fons de recuperació poques hores després que el Tribunal Constitucional alemany hagi aplanat el seu camí. “El pla s’ha de posar en marxa”, ha apressat aquest dimecres en una conferència del Partit Popular Europeu. Alemanya és un dels deu països que encara no ha ratificat la llei de recursos propis que ha de permetre a la Unió Europea finançar el pla de 750.000 milions d’euros amb deute comú. Merkel ha assegurat que la UE ja està “en la recta final” amb les negociacions sobre els plans de reforma a cada estat.

La líder alemanya veu comprensible que el Parlament Europeu vulgui més “garanties” que els països compliran amb els objectius de reforma marcats, però creu que la Comissió Europea “els vigilarà de prop”.

Publicitat

Així mateix la cancellera alemanya, Angela Merkel, està oberta a reformar els tractats de la Unió Europea per donar més competències a Brussel·les en salut. “Europa necessita més poders en política sanitària”, ha defensat aquest dimecres en una conferència del Partit Popular Europeu. Merkel ha admès que calia una “millor coordinació” sanitària dels estats en la pandèmia. “L’ideal hauria estat una estratègia europea comuna per a les restriccions i els confinaments”, ha reblat. Malgrat defensar l’estratègia de vacunació europea, Merkel ha reconegut que és “lleugerament lenta” i ho atribueix en part a la pèrdua de capacitat de producció a la UE provocada per una “deslocalització” de farmacèutiques cap als Estats Units.
“No hem tractat gaire bé les nostres farmacèutiques en els últims anys”, ha lamentat. De totes maneres, ha reivindicat que Alemanya, França, Espanya, Bèlgica i els Països Baixos encara tenen centres de producció. “Israel no hauria pogut inocular els seus ciutadans sense les exportacions de la UE”, ha assegurat la cancellera alemanya.

Pel que fa a la coordinació interna, Merkel ha criticat els països com Hongria que estan administrant la vacuna Sputnik i Shinopharm sense l’autorització de l’Agència Europea del Medicament. “Això no dona una bona imatge de fortalesa”, ha avisat.

Alemanya també aposta per ampliar competències en política exterior. Merkel ha proposat la creació d’un “Consell de Seguretat” de la UE ad hoc i rotatiu que pugui reaccionar més ràpidament en l’arena internacional. “Aquest consell podria prescindir de la unanimitat”, ha apuntat. Actualment, els 27 han d’acordar unànimement l’acció exterior de la UE.

De totes maneres, Merkel es decanta per avançar en aquest camí de forma “moderada” i tenint en compte les “sensibilitats” de cada estat per evitar “divisions” internes. “Com per exemple en el cas de Kosovo, ja que els separatismes es veuen diferent en altres països que al meu”, ha dit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut