Edició 2265

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 07 de octubre del 2024
Edició 2265

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 07 de octubre del 2024

L’aigua vindrà en vaixell des de Sagunt: l’Estat assumirà el cost de producció i Catalunya, el transport en vaixell

La mesura, que permetrà transportar, com a mínim, un vaixell al dia carregat amb 20.000 metres cúbics d’aigua, no s'activarà fins al juny

|

- Publicitat -

La sequera extrema que pateix Catalunya requereix mesures extraordinàries per a mitigar-la. El dijous, els 202 municipis que s’abasteixen del sistema Ter-Llobregat van entrar en fase d’emergència, fet que suposa noves restriccions. El panorama meteorològic tampoc no és esperançador, i davant aquesta situació, van posar-se damunt la taula opcions com ara transportar l’aigua en vaixell des de Sagunt. L’acord permetrà transportar, com a mínim, un vaixell al dia carregat amb fins a 20.000 metres cúbics d’aigua. No obstant això, no s’activarà fins al mes de juny.

Publicitat

Ara, el que semblava tan llunyà es converteix en realitat. El conseller d’Acció Climàtica David Mascort, i la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, s’han reunit aquest dilluns per tancar l’acord que ha de servir per transportar aigua dessalinitzada fins a Catalunya. Segons aquest acord, el cost de producció de l’aigua dessalada l’assumirà l’Estat, mentre que el transport en vaixell i la descàrrega anirà a càrrec del Govern. Per ara, ni l’executiu espanyol ni la Generalitat han donat detalls dels costos que suposarà el pla de transport d’aigua.

L’aigua dessalinitzada que arribarà des de Sagunt serviria per abastir la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Ribera i Mascort han reiterat que es tracta d’una mesura que es vol “posar a punt” per tenir-la preparada per activar “en cas d’estricte necessitat”. En aquest sentit, el titular d’Acció Climàtica també ha recordat que l’aigua que vingui en vaixell “és una solució puntual” que es farà servir per abastir “equipaments estratègics”, com poden ser els hospitals. “No és la solució per la sequera”, ha subratllat.

Amb tot, Mascort no ha tancat la porta a portar aigua “d’altres llocs”: “La dessalinitzadora de Sagunt produeix uns 20.000 metres cúbics al dia. Sempre acostumem a parlar de dos vaixells, si es dona el cas que ho necessitem, s’haurà d’anar a buscar a dos llocs i no només a un”. D’altra banda, han anunciat que la construcció de la dessalinitzadora del Foix i l’ampliació de la de Tordera es pagaran amb fons europeus i estaran a punt entre 2028 i 2029.

Et pot interessar  Entitats i sindicats valencians carreguen contra Mazón per dir que el valencià s'ha imposat
Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut