Edició 2239

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 11 de setembre del 2024
Edició 2239

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 11 de setembre del 2024

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat reclama a la Generalitat millor coordinació en la gestió de l’aigua

Municipis d’arreu de Catalunya es comprometen a accelerar les polítiques ambientals de forma estructural

|

- Publicitat -

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat reclama a la Generalitat treballar amb els ens locals en un “front comú” a l’hora de planificar tant les inversions en matèria de gestió de l’aigua com les restriccions en situació de sequera. El nou president de la Xarxa, Marc Serra, ha demanat “més implicació” de l’ACA i el Govern per treballar conjuntament aquestes qüestions “per poder treballar de forma realment eficaç”. Serra ho ha dit amb motiu de la 24a assemblea de l’entitat, celebrada aquest dijous, on s’ha aprovat la ‘Declaració de Vilanova’. Entre altres aspectes, els ajuntaments s’han compromès a accelerar les polítiques ambientals de forma estructural entre les diferents regidories “per mostrar una major ambició climàtica”.

Publicitat

Serra ha situat la “necessitat d’un treball més coordinat entre les administracions” en la gestió de l’aigua com a prioritat del nou mandat de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, que s’ha iniciat aquest dijous amb l’assemblea celebrada a Vilanova i la Geltrú. El nou president ha lamentat la “falta d’eines” al món local i ha recalcat que “la voluntat no és entrar en disputes” amb la Generalitat, sinó “treballar de la forma més coordinada possible”.

“Necessitem planificar les inversions per a quan no plou, però també per quan sí que ho fa, ja que les polítiques realment eficaces són aquelles que es fan preventivament, i no en fase d’emergència”, ha afegit el nou president, tot retraient que “les polítiques de prevenció són les que han faltat els darrers deu anys”.

Serra ha destacat que els ens locals senten “molta pressió” per part de la ciutadania a l’hora de gestionar la distribució de l’aigua, i ha lamentat que a molts municipis l’eficiència de les canonades està per sota del 70%. En aquest sentit, ha defensat el paper de la Xarxa -que agrupa més de 320 ens locals- per “tenir més força” a l’hora d’interlocutar amb la Generalitat “i aconseguir incidència política”.

Et pot interessar  Continua el familiarisme al nou Govern del PSC: Paneque col·loca la seva parella com a cap de gabinet de la seva conselleria

Més enllà de debatre sobre la gestió de la sequera, la 24a assemblea de l’entitat ha acordat un manifest on els membres es comprometen a agilitzar el ritme d’implantació de les polítiques ambientals “perquè Europa situa el 2030 com a data per reduir les emissions, i això és passat demà”. “Cal donar màxima centralitat a aquestes polítiques i demostrar ambició climàtica”, ha asseverat Serra, que ha destacat que el compromís dels ajuntaments passa per desplegar accions mediambientals “de forma transversal” a través de totes les regidories.

Estendre l’ús d’energies renovables, orientar les polítiques locals cap a la naturalització i avançar en accions d’economia circular per reduir els residus són altres compromisos establerts a la ‘declaració de Vilanova’. El text també acorda que els ens locals treballaran accions per la millora de la qualitat de l’aire i que s’impulsarà l’educació ambiental com a “eina bàsica” per treballar de forma directa amb la ciutadania.

Amb aquestes accions, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat es proposa contrarestar els “riscos greus derivats del retardisme climàtic”, segons recull la declaració aprovada. El text es traslladarà ara als diferents plens municipals.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut