Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

La primera reunió del Govern amb comuns després d’aprovar els pressupostos acaba sense nous acords

La jutgessa Servini, l'advocada Oranich i la família denuncien les traves de l'Estat mentre els responsables van morint

|

- Publicitat -

La primera reunió del Govern i els comuns després que el Consell Executiu hagi aprovat els pressupostos i els hagi presentat al Parlament ha acabat sense nous acords, segons han indicat les dues parts. El Govern i En Comú Podem s’han compromès a intensificar els contactes i a continuar explorant un acord per als comptes públics del 2024, després de la trobada d’aquest dimecres a la tarda a Palau. El projecte del Hard Rock al Camp de Tarragona continua essent un dels esculls principals per a l’acord després d’una cimera que ha durat prop de dues hores. Els comuns retreuen al Govern manca de receptivitat mentre que l’executiu ha confirmat que la formació demana aplicar la resolució del Parlament sobre sequera.

El Hard Rock continua sent un dels grans obstacles de la negociació entre el Govern i els comuns. En Comú Podem ha exigit en reiterades ocasions que es “descarti” el pla director urbanístic (PDU) del macroprojecte. De fet, veuen “imprescindible” que es deixi córrer el projecte i asseguren que és “una qüestió de mínims”. Els comuns s’oposen al macrocomplex tant pel model econòmic que representa i pel perill d’addiccions al joc que pot suposar, però també per la quantitat d’aigua que consumiria en un context de sequera.

Publicitat

En aquest sentit Gallego ha preguntat a l’executiu “com aplicaran la resolució del Parlament, aprovada amb els vots del grup d’ERC i del president de la Generalitat per aturar l’aprovació del PDU fins que superem la crisi hídrica”.

En una nota de premsa els comuns recorden que la resolució insta a “aturar qualsevol modificació de planejament urbanístic en el sector turístic que suposi mobilitzar més recursos hídrics per sobre de 100 litres per persona i dia fins que el consum d’aigua del sector primari i industrial no estigui garantit i que un cop superada la sequera, les modificacions o desenvolupaments urbanístics requereixi un informe preceptiu i vinculant sobre la viabilitat del consum hídric”.

Per desencallar les converses els comuns no volen concretar si estarien disposats a votar a favor dels pressupostos si es pactés una hipotètica moratòria al Hard Rock. De fet, asseguren que el Govern no els ha arribat a plantejar aquesta possibilitat i que, per tant, no volen “especular”.

Tot i això, el rebuig al Hard Rock que exigeixen els comuns xoca frontalment amb les peticions del PSC, que al llarg de la negociació han reclamat al Govern el compromís de tirar endavant el Hard Rock. Encara que aquest projecte no surt recollit a l’acord entre socialistes i executiu, el líder del partit, Salvador Illa, va argumentar que no calia incloure’l al text perquè ja formava part del pacte de l’any passat.

Et pot interessar  El PSC se suma al PP i també estudia denunciar el Gover per les propostes sobre referèndum i finançament durant la precampanya

Per la seva banda, el Govern ha argumentat que al pressupost no hi ha “ni un euro” per al projecte del Hard Rock, tal com han repetit les últimes hores tant el president, Pere Aragonès, com la vicepresidenta, Laura Vilagrà. El cap del Govern ha subratllat avui mateix que el Hard Rock no depèn dels pressupostos, i que continua el seu procediment tècnic al marge dels comptes.

De fet, des de Palau remarquen que encara que els pressupostos es tombessin, el Hard Rock tiraria endavant la seva tramitació amb l’acord empresarial perquè “no depèn en cap cas” dels pressupostos del 2024: “No posem ni un euro, ni una mesura, ni s’incorpora cap acord relatiu al Hard Rock”, ha emfatitzat Aragonès avui des de la Galeria Gòtica.

Un pressupost de 43.673 MEUR

Els pressupostos del 2024 pugen a 43.673 milions d’euros, un 6,3% més respecte als de l’any passat. Educació (+682) i Salut (+636) són els departaments que més augmenten en valors absoluts tot i que, en termes relatius, és el de Cultura el que més creix, un 19,5%. El pes de la despesa social se situa en el 72,6% i baixa sis dècimes respecte als pressupostos del 2023, quan va suposar el 73,2%.

La inversió en infraestructures i equipaments arriba als 3.064 milions, un 9,7% més, i el Govern destaca que és el nivell més alt des del 2011. Pel que fa a la despesa en diferents àmbits destaquen els 1.045 milions per fer front a la sequera, 2.627 per al transport públic i 1.001 milions per a Recerca i Desenvolupament.

Acord “insuficient” per als comuns

Per als comuns, el pacte entre el Govern i el PSC “és insuficient” i asseguren que “queda curt i fa política de pedaços”. En aquest context, algunes de les reivindicacions d’En Comú Podem per als comptes en àmbits que consideren clau, com l’educació, són la recuperació de la sisena hora, la climatització de tots els centres educatius i l’augment i millora de les beques menjador.

En quant a la transició energètica, plantegen dissenyar un pla per acabar destinant 1.000 MEUR a l’energètica pública per tal d’avançar en l’electrificació. En el camp de la salut, exigeixen que es destini el 25% del pressupost a atenció primària –una mesura que ja contempla el pacte entre el Govern i el PSC- i que es reforci la salut bucodental i la salut mental. També volen un pla específic per a l’atenció pediàtrica.

Pel que fa a l’habitatge, En Comú Podem reclama 1.000 MEUR per a polítiques d’habitatge i per ampliar el parc de lloguer social. A més, exigeixen que es reguli els lloguers de temporada.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut