Edició 2152

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 16 de juny del 2024
Edició 2152

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 16 de juny del 2024

La Moncloa tem que la situació interna d’ERC compliqui l’estabilitat al Congrés

L'executiu espanyol ha encaixat dues derrotes parlamentàries i ha d'encarar la negociació dels pressupostos del 2025

|

- Publicitat -

L’executiu espanyol ha patit aquesta setmana dues derrotes al Congrés (la de la llei contra el proxenetisme i la retirada forçada de la llei del sòl) que ha atribuït al clima electoral del 9-J. En aquest context, tem que l’estabilitat parlamentària se li compliqui, a més, per la situació interna a ERC, un soci indispensable –com tota la resta- per assolir majories a la cambra. Fonts de l’executiu eviten emetre cap tipus de pressió i donen per fet que ERC necessita un temps per reordenar-se i resoldre la crisi interna, però temen també que es produeix una manca d’interlocutor prolongada en el temps que dificulti les negociacions en els pròxims mesos, en què caldrà abordar, entre altres, els pressupostos generals de l’Estat per al 2025.

Publicitat

L’executiu espanyol ja va haver de renunciar a presentar els comptes del 2024 fruit de la proximitat de la campanya electoral catalana, i aborda ara setmanes marcades per la campanya de les europees, per les friccions amb el seu soci de coalició, Sumar (que s’ha desmarcat de les dues lleis d’aquesta setmana) i per les negociacions d’investidura a Catalunya.

El temor per la situació a ERC se suma a les advertències que emet Junts, que aquest dimecres –per boca de la seva portaveu a Madrid, Míriam Nogueras- va emplaçar Sánchez a “abaixar dues marxes” i a repassar la lectura que està fent dels resultats de les eleccions catalanes, tot recordant que Salvador Illa només disposa de 42 escons al Parlament.

En aquest marc, l’executiu evita emetre cap senyal de pressió a cap dels socis. Tampoc a ERC. Considera que seria contraproduent incidir de cap mesura en el procés intern –d’estratègia i de lideratge- obert després del 12-M amb la dimissió de Pere Aragonès. És més, tant l’executiu espanyol com el PSOE insisteixen que les negociacions per a una eventual investidura de Salvador Illa corresponen exclusivament al PSC.

Et pot interessar  Aragonès formalitza la seva renúncia a l'acta de diputat amb un escrit a la Junta Electoral

Però l’executiu admet, també, que l’interinatge d’ERC afecta la seva comunicació amb els republicans, tant a Catalunya com al Congrés dels Diputats. Ara mateix, apunten, es poden trobar sense interlocutor vàlid amb capacitat de decisió. Una situació que es pot perllongar perquè els republicans poden trigar setmanes o mesos a resoldre l’equació. La negociació amb ERC, afirmen, s’ha complicat.

Tot plegat a una setmana vista de la votació de la llei d’amnistia al Congrés dels Diputats. És l’únic punt de l’ordre del dia del pròxim dijous. No hi ha cap dels protagonistes de la llei que dubti que s’aprovarà amb els 178 vots –inclou tots els socis, Podem i el diputat no adscrit José Luis Ábalos- amb què va entrar al Congrés.

Divendres la llei es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), i previsiblement l’entrada en vigor de la norma obrirà també una pugna amb el Tribunal Suprem, que pot provar d’entorpir-la amb la presentació de qüestions prejudicials.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut