Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

La Generalitat prohibeix fer foc al bosc des d’aquest divendres fins al 15 d’octubre

El Departament d’Acció Climàtica diu que les pluges de fa una setmana no han reduït el risc a mitjà termini

|

- Publicitat -

El Departament d’Acció Climàtica ha informat que a partir d’aquest divendres 15 de març i fins al 15 d’octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició entra en vigor en un dels anys més complicats pels efectes de la sequera, una de les més intenses i extenses del darrer segle, derivada, principalment, de l’escassetat de precipitació efectiva en els últims tres anys. Per zones, la Catalunya central, Girona, el litoral i prelitoral central, la plana de Vic i l’interior de les terres de l’Ebre és on hi ha més dèficit d’aigua en la vegetació. Per espècies, són el pi blanc, l’alzina, l’alzina surera, el pi roig i la pinassa.

La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.

Publicitat

Les activitats amb risc d’incendi forestal són aquelles accions o pràctiques que poden desencadenar un incendi en zones forestals o altres àrees naturals. Involucren la generació de foc, deflagracions o espurnes en entorns propicis per a la propagació dels incendis, i requereixen supervisió i precaució per prevenir afectacions ambientals i protegir la seguretat pública. Aquestes activitats poden ser focs d’esbarjos, fogueres i barbacoes, cremes de residus vegetals o activitats pirotècnies, entre d’altres.

L’any 2023, s’ha superat la xifra de 50.000 activitats autoritzades a l’època d’alt risc i 100.000 comunicades fora d’aquesta època.

Les sol·licituds d’aquestes activitats es poden tramitar per Internet mitjançant un nou formulari i presencialment a les oficines que el Departament d’Acció Climàtica té a totes les comarques. Aquesta prohibició té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals.

Les pluges caigudes el cap de setmana passat han fet disminuir el perill imminent arreu, però sobretot allà on han estat més abundants com pot ser la zona de les comarques de la Catalunya central, i han retardat unes quantes setmanes la probabilitat de tenir perill molt alt generalitzat. Han fet disminuir molt el perill a curt termini, en les pròximes setmanes, per l’inici de la primavera i gràcies a la millora de l’estrat herbaci i arbustiu. Tot i això, els índexs de sequera continuen molt alts per a aquesta època quasi arreu, cosa que significa que àmplies àrees arbrades de la meitat nord del país, tradicionalment fora del radar dels incendis en aquesta època, també podran patir dies d’elevat perill d’incendi.

Et pot interessar  El Gremi d'Hotels de Barcelona veu "sensat" que el Govern permeti omplir piscines privades si s'obren a la ciutadania

En aquestes situacions de sequera com l’actual, un episodi de pluja com el de fa uns dies té un gran valor i aconsegueix frenar el deteriorament de la vegetació. Però en situacions d’un dèficit hídric tan gran, difícilment un episodi de pluja pot resoldre el problema.

L’actual sequera està portant la vegetació a una situació límit de decaïment i mortalitat mai vistes en extensió i distribució a molts indrets del país. Els boscos estan rebent un fort impacte per la climatologia (sequera, perforadors, pedregades, els últims grans incendis).

Des de fa anys, s’observen diferents espècies que estan morint. Aquesta situació és acumulativa durant els últims anys i cal tenir en compte que moltes masses afectades, encara que no estiguin totalment mortes, ja no es recuperen, i, contràriament, afavoreixen noves afectacions a les masses del voltant cada any més dèbils. Els arbres secs i morts per sequera encara que plogui no es recuperen i són combustible que en cas d’incendi crema amb molta més facilitat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut