Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

La defensa de Cifuentes contracta de pèrit un assassí de Fuerza Nueva

|

- Publicitat -

El bufet que defensa a Cristina Cifuentes, expresidenta de la Comunitat de Madrid, ha recorregut als serveis del pèrit judicial Luis Enrique Hellín Moro per al judici que va començar aquest dilluns contra ella en el denominat ‘cas màster’. Hellín és conegut per ser l’autor material de l’assassinat de Yolanda González en 1980 quan militava en el partit ultradretà Fuerza Nueva de Blas Piñar, i pel qual va ser condemnat a 43 anys de presó. Així ho publica el diari digital espanyol Vozpópuli.

L’advocat defensor de Cifuentes, José Antonio Choclán, va aportar n l’inici del judici contra la exdirigente popular un certificat acadèmic de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid (URJC) que acredita que va superar les assignatures del màster que va realitzar en 2012 i el Treball de Fi de Màster (TFM). També va lliurar als magistrats un pendrive que conté una còpia de l’agenda com a delegada del Govern a Madrid de 2018, el càrrec públic que Cifuentes va ostentar abans del seu mandat al capdavant de la Presidència de la Comunitat de Madrid. En aquesta documentació és en la qual apareix Hellín en qualitat de pèrit judicial. La seva especialitat és el rastreig de telefonia mòbil i la informàtica forense. Per exemple, va intervenir en la recerca del telèfon mòbil de José Bretón, el pare dels germans de Huelva Ruth i José als quals va assassinar en 2011 i pels quals va ser condemnat a 40 anys de reclusió.

Publicitat

El propi Ministeri de l’Interior va contractar en una quinzena d’ocasions els seus serveis entre 2006 i 2011 per a cursos d’especialització a agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, motiu pel qual el ministre Jorge Fernández Díaz va demanar disculpes a la família de Yolanda González.

Hellín va segrestar la jove estudiant al febrer de 1982 en companyia d’un altre militant de Fuerza Nueva, amb el fals argument que pertanyia a ETA. I, després d’un interrogatori, li va disparar dos trets al cap. Va abandonar el seu cadàver en una cuneta als afores de Madrid, en el que va ser un dels crims més cruels de la Transició.

Després de ser detingut, primer va aconseguir escapar-se de la presó madrilenya d’Alcalá de Henares i el 1987, va aprofitar un permís penitenciari de sis dies per a fugir amb la seva família a Paraguai, on encara governava el dictador Alfredo Stroessner. Aquest país sud-americà va servir de refugi en els anys vuitanta i noranta per a pistolers ultres, cas de Carlos García Juliá, recentment excarcerat pels crims del bufet d’advocats d’Atocha de 1977. Hellín va ser arrestat en 1990 per Interpol i posteriorment extradit a Espanya per a acabar de complir la seva condemna de 43 anys de presó.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut