Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Localitzen centenars de tombes sense identificar en un altre internat de menors indígenes al Canadà

|

- Publicitat -

Grups indígenes han informat de la troballa de centenars de tombes sense identificar en un antic internat per a l’assimilació forçosa de població índia a la província canadenca de Saskatchewan. La Primera Nació Cowesses en Saskatchewan i la Federació de Primeres Nacions Indígenes Sobiranes (FSIN) han anunciat el descobriment, que es produeix després que recentment una altra investigació hagi tret a la llum les restes mortals d’altres centenars de nens en una fossa comuna d’aquest tipus de centres. En concret, la troballa s’ha dut a terme en el que entre 1889 i 1997 va ser l’Escola Residencial Indígena Marieval, i, si bé no s’ha especificat el nombre de tombes descobertes, s’ha advertit que suposa el major fins avui, informa el mitjà canadenc CBC.

Els grups indígenes oferiran aquest dijous una roda de premsa en la que oferiran més detalls sobre el descobriment que s’ha produït després que a principi de juny la Primera Nació Cowesses, que es va fer càrrec del cementiri de l’Església Catòlica en la dècada de 1970, comencés a cercar tombes sense identificar amb un radar. El cap de l’Assemblea de les Primeres Nacions, Perry Bellegarde, que aglutina als grups indígenes del país, ha lamentat la troballa en el seu perfil de Twitter: “La notícia que s’han trobat centenars de tombes sense nom en Cowesses és absolutament tràgica, però no sorprenent”, ha assenyalat. “Insto a tots els canadencs a recolzar a les Primeres Nacions en aquest moment extremadament difícil i emotiu”, ha asseverat.

Publicitat

Els grups indígenes canadencs han demanat que s’investiguin totes les antigues escoles residencials del país després del descobriment el mes passat d’una fossa comuna amb 215 nens indígenes a l’Escola Residencial de Kamloops, en la Columbia Britànica, que va funcionar entre 1890 i 1978 sota els auspicis de l’Església Catòlica i posteriorment del Govern canadenc. Durant dècades, milers de nens van ser apartats de les seves famílies i internats en col·legis residencials, on havien d’aprendre les tradicions dels colonialistes europeus per oblidar la seva pròpia cultura i enfrontaven violència i abusos sexuals. Una comissió d’investigació va concloure en 2015 que molts dels menors no van tornar mai a les seves comunitats i va reconèixer així un “genocidi cultural”. El Projecte Nens Perduts ha identificat fins al moment a més de 4.100 menors morts durant la seva estada en els internats i molts d’ells van ser sepultats en els propis recintes escolars.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut