Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

Illa retreu a Aragonès que no es comprometi amb l’ampliació de l’Aeroport i “s’amagui darrere el finançament autonòmic”

El líder del PSC diu que el nou model de finançament ha de ser "solidari" i avisa que no es pot "demanar privilegis"

|

- Publicitat -

El líder del PSC, Salvador Illa, ha reclamat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que “no s’amagui darrere el finançament autonòmic com a excusa permanent”. “No sóc partidari de mirar constantment de reüll què fan els altres però que no hi hagi ampliació de l’Aeroport del Prat no depèn del finançament autonòmic, i que alguns esdeveniments esportius se’ns escapin de les mans tampoc; depèn del fet que el Govern governi”, ha subratllat durant un acte sobre finançament autonòmic organitzat per la Fundació Rafael Campalans. Illa s’ha expressat així just el mateix dia que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi anunciat l’ampliació de l’Aeroport de Barajas amb una inversió de 2.400 MEUR.

Durant la seva intervenció, Illa ha criticat que el Govern “sempre s’amaga darrere el finançament autonòmic com a excusa permanent quan res funciona” i li ha replicat que el que ha de fer l’executiu és “governar”.

Publicitat

Un model “sense privilegis”

El primer secretari del PSC ha participat en una conferència organitzada per la Fundació Rafael Campalans sobre el finançament autonòmic. Sobre aquesta qüestió, Illa ha remarcat que la proposta de nou finançament s’ha de basar en el principi de “solidaritat” i ha criticat que hi hagi presidents autonòmics que “sempre en vulguin més i no en tinguin mai prou”. “Que ningú ens busqui a l’hora de demanar privilegis”, ha subratllat.

En aquest àmbit, s’ha referit a la petició d’Aragonès per aconseguir un finançament “singular” per a Catalunya. “El volen singular. Només els importa que sigui diferent? A mi el que m’importa és que sigui just”, ha remarcat el socialista. En aquesta línia, ha dit que el que ha de fer és “donar resposta” al que necessita Catalunya i que no sigui “una camisa de força”.

Illa també ha reclamat que el nou model de finançament autonòmic ha de apostar per la cohesió territorial, ha de potenciar la col·laboració entre administracions i ha de ser transparent.

L’encarregat de donar el tret de sortida a l’acte ha estat l’expresident de la Generalitat José Montilla, que ha assegurat que la reforma del model de finançament és “necessària” perquè en el model actual hi ha “aspectes millorables”.

Et pot interessar  Aragonès crida a "plantar cara sempre" a la ultradreta: "Jo també estic enamorat de la meva dona però no abandono"

Montilla també ha criticat que qual es parla d’aquesta qüestió hi ha formacions polítiques que “tenen quatre eslògans i s’ha acabat”. En canvi, ha afirmat que els socialistes tenen “propostes treballades i positives” i ha assegurat que les presenten tant quan són a govern com des de l’oposició. “No ens limitem només a criticar el Govern, també presentem propostes”, ha insistit.

La proposta de la Fundació

Aquestes intervencions s’han emmarcat en una conferència organitzada per la Fundació Rafael Campalans, el ‘think tank’ del PSC, sobre el nou model de finançament autonòmic. En aquesta sessió la politòloga Sandra León ha presentat un informe que ha elaborat per donar claus sobre com s’ha d’estructurar la reforma i la negociació política que comportarà. Tot i que ella mateixa ha remarcat que no es tracta d’un document propositiu, els socialistes sí que esperen poder-ho fer servir de base per a l’anàlisi i confecció d’una proposta pròpia.

Una de les qüestions que ha defensat León és que al nou model hi hagi més corresponsabilitat fiscal. Això faria, segons ha argumentat, que hi hagi un millor control democràtic perquè hi hauria més correspondència entre qui paga i qui es beneficia del servei. Això permet que els ciutadans tinguin clar que hi ha una relació entre els impostos que paguen i els serveis que reben.

A més, també incentiva un “comportament fiscal més responsable” per part dels governs. León ha explicat que diversos estudis apunten que si, per contra, s’aposta per fer transferències extraordinàries de manera recurrent –com podrien ser els fons covid o el FLA- es provoca que els governs autonòmics tinguin la sensació que sempre hi haurà la possibilitat de ser rescatats i ajudats pel govern central.

León també ha assenyalat les complicacions que segurament hi haurà per al disseny del nou model a causa de la “polarització” política. En aquesta línia, ha dit que els dos blocs ideològics marcats que hi ha a l’Estat dificultaran l’entesa i el consens.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut