Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Forcadell creu que s’ha de “revalidar” la DUI de fa sis anys amb una nova que “es pugui implementar”

L'expresidenta del Parlament diu que la declaració de 2017 és "legítima" però no va servir per fer efectiva la república

|

- Publicitat -

L’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha defensat que la declaració unilateral d’independència (DUI) del 2017 és “legítima” però ha apuntat que va ser insuficient, perquè “no va servir per a fer efectiva la República”. Malgrat aquesta legitimitat, opina que la DUI s’ha de “revalidar” i que sigui “la base per a fer-ne una altra que sí que es pugui implementar”.

En una entrevista amb l’ACN sis anys després de la seva aprovació, la dirigent republicana sosté que “s’ha d’anar un pas més enllà” i que aquest “és el del reconeixement internacional i la implementació”.

Publicitat

Forcadell ha assegurat que “respecta” els posicionaments de l’actual direcció de l’ANC, que reivindica la vigència de la DUI del 27 d’octubre de 2017, però insisteix que ni s’ha pogut implementar ni té cap reconeixement internacional. Per això aposta per una nova declaració d’independència, que “serà tan legítima com l’altra”.

Més enllà del debat sobre la legitimitat de la DUI, l’expresidenta de la cambra admet que es va sentir “decebuda” però no “enganyada”. Forcadell assegura que personalment estava “segura que es podria tirar endavant o que es podria, com a mínim fer algunes coses”. I afegeix en aquest sentit: “No pensàvem que pràcticament l’endemà tindríem el 155. No pensàvem que l’Estat utilitzaria la violència”.

La unilateralitat, encara sobre la taula

Forcadell també fa un balanç dels aprenentatges d’aquella tardor. Destaca com “l’encert més important” la unitat que va fer possible l’1-O. Entre els errors, continua, potser “haurien d’haver-ho explicat millor a molta gent que no era independentista, però estava a favor de votar”. També el fet d’haver “subestimat el poder de l’Estat i haver sobreestimat la Unió Europea”.

En qualsevol cas, si bé defensa que la millor via és l’acordada amb l’Estat, Forcadell no descarta la via unilateral. “Jo no renunciaria a cap eina per assolir la llibertat del meu país”, sosté. “Hem de tenir el compromís de tornar-ho a fer, però fer-ho bé”, rebla.

Investidura vinculada a l’autodeterminació 

D’altra banda, en plenes negociacions amb el PSOE, Forcadell assegura que “no entendria” que hi hagués investidura de Pedro Sánchez sense un “compromís” de començar a parlar del dret a l’autodeterminació.

Preguntada sobre les negociacions de la llei d’amnistia, Carme Forcadell assegura que “no té clar” si ha de quedar per escrit que l’1-O no va ser un delicte. “El que no ha de quedar per escrit és que és un delicte”, subratlla la dirigent republicana. En aquest sentit, creu que “si hi ha una amnistia sobre els fets de l’1-O ja hi ha un reconeixement de l’Estat que ha estat criminalitzant tot un procés que no és delictiu”.

L’expresidenta del Parlament deixa clar que, si bé és necessari “posar fi a la repressió”, no n’hi ha prou amb l’amnistia. “El que resol el conflicte és exercir el dret d’autodeterminació i és cap aquí cap on hem d’anar”, defensa.

Preocupació pel “populisme”

Forcadell s’ha mostrat preocupada per la irrupció de noves forces independentistes, com és el cas de l’extrema dreta d’Aliança Catalana a Ripoll, perquè “aquest populisme s’emporta moltes vegades la frustració i la decepció”. Davant d’això, Forcadell sosté que “l’antídot més bo” és la veritat. “S’ha de dir la veritat, no podem enganyar la gent”, conclou.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut