Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

ERC demana al govern espanyol que equipari l’occità al català, el gallec i el basc

Els republicans reclamen a l'executiu espanyol que garanteixi els drets lingüístics dels parlants de l'occità a totes les administracions

|

- Publicitat -

ERC ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) al Congrés dels Diputats per instar el govern espanyol a equiparar l’occità al català, el basc i el gallec a l’Administració General de l’Estat i a la resta d’organismes i institucions estatals.

Així mateix, els republicans demanen que es garanteixin els drets lingüístics de tots els parlants de l’occità, “aranès a l’Aran”. A banda d’instar l’executiu espanyol a “reconèixer, promoure i protegir l’occità, en la variant aranesa, a tots els àmbits i sectors”, el text dels republicans també demana que s’estableixi per llei l’assignació de fons estructurals per a l’Institut d’Estudis Aranesi – Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana.

Publicitat

Llengua oficial a Catalunya

A l’exposició de motius, i després de recordar que l’aranès és llengua oficial a Catalunya, ERC subratlla que Espanya ha signat i ratificat la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries del Consell d’Europa i considera, per tant, “imperatiu” que l’Estat “compleixi amb els compromisos adquirits” en aquesta matèria.

Per això, ERC argumenta que el nivell de protecció de l’occità “hauria d’haver augmentat substancialment com a resultat de la declaració oficial a través de l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya”. En aquest sentit, apunta que l’Administració General de l’Estat “no ha equiparat la llengua occitana amb les altres llengües oficials en alguna comunitat autònoma”.

A més afirma que la situació sociolingüística d’ús habitual de l’occità a la Val d’Aran i a Catalunya és “preocupant” i que “els corrents migratoris” a la zona al costat de “diversos factors socials i culturals” han generat una “tensió” en l’àmbit lingüístic que “posa en perill la continuïtat i utilitat de la llengua pròpia de l’Aran en un context de triglòssia com el que es viu al territori”.

Et pot interessar  Aragonès treu ferro a l'acord sobre el Hard Rock i afirma que només "actualitzava característiques tècniques"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut