Edició 2238

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 10 de setembre del 2024
Edició 2238

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 10 de setembre del 2024

Emotiu Concert per la Pau a l’Auditori de Barcelona que reivindica la fi de la guerra entre Rússia i Ucraïna

|

- Publicitat -

Les principals institucions musicals de Catalunya han reclamat aquest dimecres la fi de la guerra entre Rússia i Ucraïna amb el Concert per la Pau que ha acollit l’Auditori de Barcelona. Organitzat per la Fundació Victoria de los Ángeles, la iniciativa ha estat en benefici del projecte ‘Ucraïna ens necessita’ de Creu Roja. Damunt l’escenari hi ha hagut directors com Mireia Barrera, Salvador Brotons, Tomàs Grau, Ernest Martínez Izquierdo, Jordi Mora, Pedro Pardo, Xavier Puig, Antoni Ros Marbà i Jordi Savall que han dirigit músics i cantaires d’orquestres de diferents institucions barcelonines així com refugiats ucraïnesos . Entre els artistes hi havia la mezzosoprano Joyce DiDonato, el tenor Airam Hernández o el baríton Mattia Olivieri.

Publicitat

Al concert hi ha hagut músics de l’Orquestra Simfònica i cor del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Franz Schubert Filharmonia Orquestra Simfònica del Vallès, Fundació Victoria de los Ángeles, Escolania de Montserrat, Fundació Pau Casals, Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), Conservatori del Liceu, Coral Càrmina i Quartet Casals. També ha comptat amb la presència de la mezzosoprano Marina Pinchuk, la soprano Katerina Tetryakova, Miquel Keenan Fuentes, violoncel (Menció d’honor del Guardó Pau Casals 2020 i format al Conservatori del Liceu) i Vera Martínez Mehner (concertino i violí Quartet Casals).

El programa del concert ha inclòs peces com ‘Prayer for Ucraine’ de Valentin Silvestrov, dirigit per Ernest Martínez Izquierdo; ‘La gran porta de Kiev’ de ‘Quadres d’una exposició’ de Modest Mussorgski, dirigit per Xavier Puig; ‘Adagio’ de Samuel Barber, dirigit per Jordi Mora; la tradicional catalana ‘El rossinyol’ dirigida per Mireia Barrera, ‘Da pacem domine’ d’Arvo Pärt, sota la direcció de Jordi Savall; ‘Morgen! Op. 27/4’ de Richard Strauss sota la direcció de Pedro Pardo; ‘Nimrod Adagio’ de les Variacions Enigma d’Edward Elgar dirigit per Tomàs Grau i la ‘Novena Simfonia (4rt moviment)’ de Ludwig van Beethoven sota la direcció de Salvador Brotons.

El concert ha acabat amb ‘Madrigal sobre un tema popular ‘El cant dels ocells’ de Xavier Montsalvatge, amb l’Escolania de Montserrat i Miquel Keenan Fuentes sota la direcció d’Antoni Ros Marbà.

En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), la presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, Helena Mora, ha explicat que la d’aquest dimecres és una “reivindicació del món cultural”. “La música és una eina de cohesió social”, ha celebrat. Mora ha subratllat que la cultura ha reaccionat davant del desastre de la guerra.

La responsable de la fundació organitzadora ha concretat que al concert hi haurà músics refugiats, ucraïnesos residents a Barcelona i artistes russos. “Necessiten pau i escalfor humana del públic”, ha reivindicat.

D’altra banda, pel director Jordi Savall la iniciativa serveix per demostrar que la societat té “empatia” i que la música és un llenguatge per “intervenir” a la societat i demostrar que “som humans”. “Falta més reacció. Em revolta sentir que la vida és normal per molta gent, com si no passés res quan hi ha un atac a la civilització gravíssim”, ha sentenciat.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut