Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Brussel·les fa el joc a Llarena dient que cal demostrar “deficiències sistèmiques” de l’estat de dret

|

- Publicitat -

Brussel·les ha defensat la posició d’Espanya en la vista al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per les prejudicials del magistrat del Tribunal Supremo Pablo Llarena sobre l’euroordre contra el president Carles Puigdemont. En l’audiència judicial d’aquest dimarts, el lletrat de la Comissió Europea, Julio Baquero Cruz, ha avalat que es pugui fer una extradició sense revisar el dret a un judici just si no hi ha “deficiències sistèmiques” d’estat de dret. “Si no hi ha una deficiència sistèmica, tampoc hi haurà un risc greu”, ha dit. En canvi, els advocats dels exiliats consideren que no cal demostrar aquests problemes “generalitzats” de l’estat de dret a Espanya per denegar l’euroordre.

La gran sala del TJUE celebra aquest dimarts una audiència judicial per analitzar les set preguntes prejudicials que va enviar Llarena i que qüestionen el rebuig de Bèlgica a l’extradició del conseller Lluís Puig per risc de vulneració de drets fonamentals. En concret, del dret a un judici just (presumpció d’innocència i accés al tribunal establert per la llei). En funció de la resposta de Luxemburg, Llarena decidirà si manté, retira o modifica les euroordres contra Puigdemont, els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig, i contra la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

Publicitat

Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont, ha avisat que seria “desproporcionat” exigir al seu client que demostri “deficiències sistèmiques” a Espanya a més de demostrar el risc de vulneració de drets fonamentals en el seu cas particular. “Prou d’aquesta persecució per convocar un referèndum. És una persecució infame per motius polítics i s’ha d’acabar”, s’ha queixat.

Per la seva banda, l’advocat Andreu Van den Eynde, ha dit que la vista és important per a Rovira per “assegurar que el dret de la Unió es respecti”. “Les prejudicials semblen una impugnació de la decisió belga”, ha observat. Així, ha criticat Llarena i l’estat espanyol per “apartar-se dels organismes internacionals” amb el cas de l’1-O.

Et pot interessar  Puigdemont creu que l'espai de negociació amb l'Estat a Suïssa serà més "potent" si després del 12-M hi seu el Govern

Vista multitudinària

Un total de quinze jutges del TJUE i l’advocat general francès Jean Richard de la Tour han interrogat les parts en el procediment. El magistrat danès i vicepresident del TJUE, Lars Bay Larsen, serà el ponent de la sentència. És a dir, l’encarregat de redactar-la en coordinació amb la resta dels jutges de sala.

Per part de la defensa dels exiliats, hi havia els advocats Gonzalo Boye, Isabel Elbal, Paul i Simone Bekaert, Andreu Van den Eynde i Benet Salellas. Cap dels polítics independentistes implicats en la causa de l’1-O ha anat a Luxemburg per la vista.

Espanya està representada per l’advocada de l’estat davant la UE en cap, Andrea Gavela, mentre que la fiscalia del Supremo ha enviat Fidel Cadena. Per part de l’acusació particular, ha assistit l’advocada de Vox Marta Castro. Polònia i Romania també s’han personat al cas, però no han enviat lletrats a la vista.

L’examen sobre els drets fonamentals (dret a un judici just) i sobre la competència del Supremo són els aspectes més destacats de les prejudicials. També la solidesa de l’opinió del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries com a prova per demostrar risc de vulneracions de drets en el cas de l’1-O.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut