Dimecres, 26 de gener de 2022 - Edició 1280
La República

Pedro Sánchez vessa llàgrimes de cocodril, perquè la UE no ha arribat a un acord per reduir el preu de l’energia

El president del Gobierno ha carregat els neulers a altres països de la Unió Europea per no haver arribat a un acord i surt de la reunió sense una solució per l’alt preu de l’energia

Agències 22/10/2021

El president del Gobierno, Pedro Sánchez, lamenta que la Unió Europea no hagi anat “més enllà” per fer front a l’augment del preu de l’energia. En la roda de premsa posterior a la reunió amb la resta de líders europeus a Brussel·les, Sánchez ha celebrat que al club comunitari s’estiguin “posant en marxa línies de treball” per fer front a la crisi energètica perquè és un “avenç”, però ha lamentat que el “ritme” a Brussel·les és “diferent”.

Els 27 no han acordat cap mesura concreta en aquesta cimera sobre la crisi energètica malgrat haver-ne debatut durant cinc hores. Els líders s’han limitat a demanar Brussel·les analitzar “alguns comportaments” dels mercats de gas i elèctric, així com l’especulació en el sistema de comerç de CO₂. D’aquesta manera, la reunió de la Unió Europa no ha estat capaç de concretar mesures per evitar un preu abusiu de l’energia i ha donat al socialista un bon pretext per eludir les seves responabilitats.

“Som 27 i els temps són diferents”, ha dit Sánchez tot defensant que hi ha països que “no tenen tan clar” que s’hagi “d’actuar” en el mercat elèctric. Així, ha carregat els neulers a altres països de la Unió Europea, i ha evitat qualsevol autocrítica. Els líders europeus tornaran a debatre sobre l’augment del preu de l’energia en la cimera del desembre, però fins llavors, el preu de l’electricitat seguirà sense estar limitat per la legislació comunitària.

Espanya havia d’aliar-se amb França, Txèquia, Grècia i Romania per fer un front comú amb la finalitat d’aconseguir avantatges en la compra d’energia. No obstant això, la reunió no ha arribat a un acord clar. Així, Sánchez, tot i que no aconsegueix reduir el preu de l’energia com es va comprometre el setembre, ha aconseguit una excusa que espera que l’ajudi a salvar els mobles: “No tots els països de la Unió Europea tenen tan clar que s’hagi d’actuar”.