Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

València celebra la seva primera cerimònia de “bateig civil”

Es tracta d'oferir una benvinguda a l'infant al marge de qualsevol ritu religiós

|

- Publicitat -

El Palauet de Monforte de València ha acollit aquest dilluns, 8 de maig, la primera cerimònia de benvinguda a la ciutadania -iniciativa coneguda popularment com a bateig civil- que ha tingut com a protagonista a un nen de tres mesos d’edat i els seus familiars, els qui han inaugurat d’aquesta manera la nova celebració cívica propiciada per l’Ajuntament de València. L’alcalde, Joan Ribó, ha presidit aquest primer acte formal, després que la Junta de Govern Local aprovés el passat mes de febrer disposar d’un protocol i un espai adequat perquè les famílies valencianes que ho desitgen puguin oferir als seus nous membres una benvinguda ciutadana al marge de qualsevol ritu religiós particular.

La primera d’aquestes noves cerimònies ha començat, puntualment, a dos quarts de dues, presidida per l’alcalde de València, Joan Ribó, qui ha obert la celebració donant la benvinguda a les persones assistents a l’acte. Seguidament, l’alcalde ha donat lectura a dos poemes: “Cançó de bressol per a despertar consciències”, del poeta valencià Marc Granell; y “Cómo se dibuja un niño” de Gloria Fuertes.

Publicitat

El protocol contempla que les mares o pares de les criatures, els seus familiars o els tutors legals puguin intervenir per tal de reafirmar el seu compromís amb la protecció i defensa dels drets fonamentals del menor. Després de totes les intervencions, l’acte ha conclòs amb la signatura de la Carta Municipal Ciutadana i lliurament de la còpia signada per les parts als familiars del nou membre de la comunitat.

Les cerimònies de benvinguda a la ciutadania se celebraran, segons el protocol especial d’actuació aprovat el mes d’abril passat, els primers dilluns de cada mes, encara que en aquest cas, atés que el primer dilluns de maig, el passat dia 1, era festiu, la celebració s’ha traslladat a la jornada d’avui, dia 8. Actualment, ja hi ha registrades sol·licituds per als pròxims mesos, fins després de la pausa estival (no es preveu celebrar cerimònies durant els mesos d’agost ni en la setmana de Falles). Tal com assenyala el protocol aprovat per la Junta de Govern, la cerimònia constitueix “un acte protocol·lari sense efectes jurídics, la finalitat dels quals és donar la benvinguda a un nou membre de la família i de la ciutat”. Per tant, l’acte de benvinguda “no té efectes legals ni suposa cap privilegi o preferència del xiquet o xiqueta en l’accés als servicis municipals”.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua inicia converses amb grups del Congrés per recórrer la proposta educativa del País Valencià

Per a poder accedir a esta celebració davant l’autoritat municipal, almenys una de les persones sol·licitants haurà d’estar empadronada a la ciutat i els xiquets protagonistes de la cerimònia no hauran de tenir una edat superior als dos anys en la data de presentació de la sol·licitud (encara que es contemplen excepcions per a casos especials, com ara l’adopció). Les persones interessades a participar en aquesta iniciativa hauran de presentar una sol·licitud tant de manera presencial, a l’oficina situada al palauet dels Jardins de Monforte, o a través de la seu electrònica municipal. Hauran d’aportar el certificat de naixement de la xiqueta o xiquet i el llibre de família o la resolució judicial per la qual es concedeix la tutela del o la menor. També hauran d’incloure el DNI, passaport o NIE de la persona o persones sol·licitants (les dos persones que ostenten la pàtria potestat, excepte en el cas de les famílies monoparentals, o  tutors) i, si hi hagués padrins de l’acte, la qual cosa és facultativa, també s’aportaran els seus DNI, passaports o NIE.

La competència per a la celebració de les cerimònies és de l’Alcaldia, que pot delegar en els regidors de la Corporació.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut