Edició 2239

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 11 de setembre del 2024
Edició 2239

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 11 de setembre del 2024

Plataforma per la Llengua estudia accions legals contra les mesures dels ajuntaments de Palma i Calvià que arraconen el català  

L'entitat ja ha avançat que es reunirà pròximament amb el nou batle de Palma, Jaime Martínez, per comunicar-li la voluntat de recórrer la modificació del reglament

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua ja prepara una ofensiva legal contra les mesures dels ajuntaments de Palma i Calvià que arraconen el català. Concretament, es tracta de la modificació del reglament lingüístic de l’Ajuntament de Palma, que ha trencat un consens de 36 anys, i de l’exclusió del català com a requisit en dues empreses públiques en el cas de Calvià.

Publicitat

L’entitat ja ha avançat que es reunirà pròximament amb el nou batle de la capital, Jaime Martínez, per comunicar-li la voluntat de recórrer la modificació del reglament i recordar-li que la llei del règim jurídic de l’administració de les Illes Balears fixa que les comunicacions de les administracions amb els ciutadans han de ser en català.

Paral·lelament, farà seguiment a les bases de les convocatòries de les empreses públiques Calvià 2000 i OhLimpia. “Si aquestes convocatòries releguen el català a un simple mèrit a l’hora de contractar els treballadors, tal com ha anunciat el govern municipal de Calvià, l’entitat les recorrerà per via administrativa i, si convé, les durà als tribunals”, avisa l’entitat. El nou consistori està capitanejat per Juan Antonio Amengual, del PP, i és dels primers de Mallorca en què l’extrema dreta de Vox ha entrat al govern.

Intervenció de Plataforma per la Llengua al ple de Palma

El delegat de l’ONG del català a les Illes Balears, Ivan Solivellas, ja va intervenir al ple municipal de l’Ajuntament de Palma dijous passat per a denunciar que la modificació del reglament municipal vulneraria els drets lingüístics dels catalanoparlants i desprotegiria la llengua. “Relegar el català a un apèndix del castellà fa que el català torni poc útil, atès que tothom està obligat a saber castellà, com imposa la Constitució Espanyola”, va advertir Solivellas.

De fet, Plataforma per la Llengua ho considera “propaganda política”, perquè ja quedaven garantits els drets dels castellanoparlants amb el reglament anterior. “Només pretén crear divisió entre els ciutadans per raó de llengua: els castellanoparlants són considerats espanyols de primera mentre que els catalanoparlants són espanyols de segona”, critiquen.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut