Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Nou clatellot del Consell d’Europa al govern espanyol (PSOE-Sumar), però aquest segueix inamovible

L'Assemblea Parlamentària reclama investigacions "efectives, intendentes i ràpides" sobre l'espionatge

|

- Publicitat -

El Consell d’Europa demana a Espanya garantir que les víctimes d’espionatge amb programaris com Pegasus tenen “reparacions suficients”. L’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha tirat endavant aquest dimecres un projecte de resolució i de recomanació que insta l’Estat a portar a terme investigacions “efectives, independents i ràpides” sobre “tots els casos confirmats o presumptes casos d’abús d’espionatge”, així com donar “reparacions suficients a les víctimes de casos d’espionatge il·legal”. El text també demana a Espanya que no utilitzi l’argument de seguretat nacional per evitar mecanismes de vigilància i negar a les víctimes l’accés a informació. 

El projecte de resolució i de recomanació també demana a l’Estat aplicar “sancions adequades”, ja siguin criminals o administratives, en “casos d’abús” de programes d’espionatge. D’altra banda, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa dona tres mesos a l’Estat perquè li faci arribar informació sobre l’ús de programaris espia com Pegasus. 

Publicitat

El text recull que l’Estat és un dels països europeus on CitizenLab ha revelat casos d’espionatge. Apunta que 65 persones relacionades amb l’independentisme català van ser espiades i que les autoritats espanyoles només han reconegut l’espionatge “legal” a 18 d’aquestes. Malgrat subratllar que CitizenLab no ha atribuït l’espionatge amb Pegasus a “cap entitat específica”, sí apunta que constata que hi ha proves d’una “connexió forta amb una o més entitats dins del govern espanyol”. 

En el projecte de resolució i de recomanació, l’Assemblea Parlamentària es mostra “molt preocupada” per l’ús “il·legal o per a objectius il·legítims” de programaris com Pegasus per part dels estats. El text també expressa “dubtes seriosos sobre si l’ús d’aquests programaris és compatible amb el respecte dels drets humans. 

“L’Assemblea creu que l’ús de programaris com Pegasus s’hauria de limitar a situacions excepcionals i com a mesura d’últim recurs per evitar o investigar actes específics que representin una amenaça genuïna i seriosa a la seguretat nacional”, indica. 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut