Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

L’Audiència Nacional ordena comprovar que Wagensberg ha marxat de Catalunya per demanar a Suïssa que el localitzi

El magistrat vol ampliar la comissió rogatòria per tal que Suïssa hagi de localitzar el republicà

|

- Publicitat -

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha ordenat a la Guàrdia Civil que realitzi les comprovacions pertinents per assegurar si Ruben Wagensberg viu al seu domicili a Catalunya i si va al seu lloc de residència habitual, el Parlament. En cas que es confirmi que ha marxat, acorda incloure en la Comissió Rogatòria Internacional traslladada a Suïssa per localitzar Marta Rovira la petició a les autoritats policials suïsses perquè facin el mateix amb Wagensberg. García-Castellón també aprofita l’escrit per remarcar que ja va parlar de terrorisme en la causa del Tsunami Democràtic en una resolució del juliol passat, i l’havia apuntat també des del 2019.

García-Castellón subratlla que ja des del 19 de novembre del 2019 va apreciar la presència d’uns fets “susceptibles d’incardinar-se en infraccions susceptibles de constituir una alteració greu de la pau pública”. De fet, afegeix que la Comissió Rogatòria Internacional que es remet a Suïssa el 2 de desembre del 2019 refereix que aquestes actuacions se segueixen per un presumpte delicte de terrorisme.

Publicitat

En dates més recents, recorda que la primera resolució que es dicta on es parla expressament de delicte de terrorisme és del juliol del 2023. En aquest punt, subratlla que aquesta interlocutòria acull amb integritat el criteri de la fiscalia, que també parla de terrorisme, tot i que després va canviar l’escrit.

García-Castellón constata que la última documentació rebuda d’Aena i Enaire “han permès consolidar la tesi d’imputació inicial pel que fa a la comissió d’un fet susceptible d’incardinar-se en almenys tres tractats internacionals expressament citats” en la comissió rogatòria: el Conveni de Montreal de 1971, el Protocol addicional de 1988 i el Conveni 196 del Consell d’Europa.

Et pot interessar  Puigdemont confia que la sentència del TJUE sobre grups identificables afavorirà altres col·lectius

El magistrat vol ampliar la comissió rogatòria no només per localitzar Wagensberg, sinó també per incloure la informació d’Aena i Enaire que “permeten consolidar l’existència d’uns fets susceptibles de tipificar-se conforme a les infraccions previstes en el Conveni de Montreal i el protocol de 1988”. A més, acorda ampliar la comissió per fer menció també al Conveni Internacional per a la Repressió del Finançament del Terrorisme.

D’altra banda, també demana informació a l’Agència Espanyola de Seguretat Aérea sobre el bloqueig de l’aeroport, així com a l’Organització d’Aviació Civil Internacional, l’agència especialitzada de l’ONU en aquesta matèria.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut