Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La violència es multiplica a Catalunya: els delictes amb armes blanques creixen un 44% durant el 2022

|

- Publicitat -

Els delictes amb armes blanques han crescut un 44% a Catalunya durant el 2022. Ho ha explicat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en la presentació del Pla Daga, un dispositiu específic per combatre la proliferació i ús d’aquests elements, especialment a l’espai públic i les zones d’oci. Segons els Mossos, l’any passat es van registrar 1.823 fets relacionats amb il·licits penals en què es va intervenir armes blanques.

A més, durant aquest període es van registrar 6.267 denúncies en aquest àmbit. Elena ha afirmat que l’objectiu del pla és reduir-ne l’ús “perquè són un perill”. Amb tot, ha insistit que a Catalunya “no hi ha una cultura de la navalla” sinó “una policia que actua davant l’augment d’una tipologia concreta de delictes”.

Publicitat

Joan Ignasi Elena ha reconegut hi ha un increment de l’ús d’armes blanques a la societat que és “quelcom que s’ha de combatre”. Amb tot, ha advertit que els fets delictius relacionats amb aquests elements només representen un 0,3% del total català i un 3,2% en l’àmbit dels delictes contra les persones. Alhora, ha insistit que a Catalunya no existeix una “cultura de la navalla” sinó una policia que davant el repunt d’una tipologia concreta de fets delictius intervé.

Així, ha remarcat que l’objectiu del Pla Daga és “la no proliferació de l’ús d’armes blanques, en especial a l’espai públic i zones d’oci” perquè “són un perill”. Per això, ha dit, els Mossos estan disposats a actuar amb “fermesa” per combatre-les. Per la seva banda, la portaveu del cos, Montserrat Escudé, ha posat l’accent en reduir la presència d’aquesta mena d’armes, especialment en espais on solen concentrar-se els joves.

Tot i que ha afirmat que no hi ha un perfil concret de les persones que les utilitzen per delinquir, sí que ha enumerat els delictes més habituals on es detecta el seu ús. En primer lloc se situen les amenaces, amb un 22%, i les lesions, amb un altre 22%; seguides dels maltractaments a la llar, amb un 13%, i els robatoris amb violència, que representen el 7%.

Et pot interessar  El turisme a Catalunya ja supera en un 3,4% les xifres prepandèmia: el primer trimestre tanca amb més de 2 milions de visitants estrangers

A banda, també ha concretat que en prop de la meitat d’homicidis que tenen lloc a Catalunya hi intervé una arma blanca. Així, ha indicat que dels 58 registrats l’any 2019, 31 van tenir la implicació d’almenys una arma blanca. Aquesta xifra representa el 53,4% del total. Pel que fa l’any 2022, es va produir 60 homicidis, dels quals 29 van ser amb arma blanca (48,3%).

“Hi ha casos que han acabat amb agressions físiques greus o amb homicidis per ús d’arma blanca”, ha reconegut Escudé que ha insistit que “moltes vegades l’arma blanca només té un objectiu intimidatori”, ha assenyalat. La portaveu del cos també ha explicat que el 66% dels fets delictius relacionats amb armes blanques s’han concentrat a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

A banda, ha detallat que el Pla Daga tindrà tres eixos d’actuació: el de la prevenció, el de la detecció i el de la investigació. Ha explicat que es dissenyaran dispositius preventius en col·laboració amb les policies locals per a esdeveniments concrets, com ara un festival o una celebració que pugui aglutinar grans volums de persones. Aquests, s’organitzaran en funció dels mapes delinqüencials.

També ha apuntat que s’incrementaran les sessions formatives i de conscienciació per a joves, es faran més patrullatges i controls per garantir la seguretat en zones d’oci, i es posaran més càmeres de seguretat si és necessari. En aquest mateix sentit, també ha explicat que es dotarà els agents de detectors de metalls.

Preguntada sobre el motiu que ha propiciat l’escalada d’aquests fets delictius, Escudé ha assegurat que caldrà analitzar les raons a través del pla. Tot i això, ha posat sobre la taula la possibilitat que hi hagi alguna vinculació amb delictes de tràfic de drogues, crim organitzat o conductes anti socials.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut