Edició 2243

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 15 de setembre del 2024
Edició 2243

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 15 de setembre del 2024

La Unió Europea s’encara a la “contaminació zero” amb un acord que endureix els límits de contaminació de l’aire

En cas d'incomplir els nous límits, s'adoptaran mesures d'emergència, que poden implicar restriccions a la circulació de vehicles

|

- Publicitat -

El Consell de la UE i el Parlament Europeu han tancat aquesta setmana un acord històric pel que fa a l’enduriment dels límits de contaminació de l’aire, i que busca reduir dràsticament els nivells de pol·lució de cara el 2030, arribant a la “contaminació zero” el 2050. Amb tot, l’acord implica canvis significatius en els estàndards de contaminants com les partícules fines (PM2,5, PM10), el diòxid de nitrogen (NO2) i el diòxid de sofre (SO2).

Publicitat

Els nous objectius establerts representen un pas endavant en la protecció de la salut pública, amb una reducció substancial dels nivells permesos de diversos contaminants, entre els quals s’inclouen les partícules fines (PM2,5, PM10), el diòxid de nitrogen (NO2) i el diòxid de sofre (SO2). En el cas del PM2,5 i NO2, els dos contaminants amb més impacte en la salut humana, la reducció serà d’almenys la meitat. Per al PM2,5, el límit passa de ser 25 µg/m³ a 10 µg/m³ i per al NO2 de 40 µg/m³ a 20 µg/m³ .

A més de l’establiment de nous límits, l’acord també preveu revisions periòdiques cada cinc anys per assegurar que els estàndards es mantinguin alineats amb les recomanacions més recents de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En casos excepcionals, els estats membres podran sol·licitar un ajornament de fins a 10 anys, però només sota condicions estrictes i justificades.

En cas d’incompliment dels nous límits establerts, els estats membres hauran d’elaborar plans d’acció per millorar la qualitat de l’aire en les zones més afectades i implementar mesures d’emergència, com restriccions a la circulació de vehicles, per abordar la contaminació de manera immediata.

Et pot interessar  Comín presenta un recurs al TGUE després que el TJUE hagi desestimat la petició de cautelars pel seu escó

A més, l’acord també inclou mesures per expandir la xarxa de control de la qualitat de l’aire a les ciutats i harmonitzar els índexs de qualitat de l’aire a tota la UE. Aquests índexs proporcionaran informació clara sobre els efectes en la salut associats a cada contaminant, mantenint informada la població sobre els riscos potencials per a la salut pública.

Amb la signatura formal d’aquest acord, el Consell de la UE i el Parlament Europeu han pres una passa de gegant en la lluita contra la contaminació de l’aire, posant la salut de la població en primer pla. Ara, l’objectiu és que aquestes mesures es ratifiquin de manera formal i es posin en pràctica per millorar la qualitat de l’aire a tot el continent europeu.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut