Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 01 de maig del 2024

Foment perd el temps per reclamar una fiscalitat més justa ignorant l’espoli fiscal que pateix Catalunya de 20.000 MEUR

|

- Publicitat -

Foment incorpora una cinquantena d’experts tributaris per reclamar una fiscalitat “més competitiva” però ignora el dèficit fiscal que patim

Foment del Treball ha anunciat aquest dimarts la incorporació d’una cinquantena d’experts tributaris en el grup creat per la patronal per analitzar i proposar diverses propostes sobre fiscalitat i que aquesta sigui “més competitiva”, en paraules del president de l’organització empresarial, Josep Sánchez Llibre. El grup -que està format per 46 persones – té previst un pla de treball de vuit mesos i està previst que al voltant de l’octubre presenti les seves conclusions, que també incorporaran un capítol destinat a la despesa pública. En l’acte de presentació del grup, Sánchez Llibre ha denunciat que els ciutadans, famílies i empreses catalanes pateixen un “excés de pressió fiscal” en comparació amb la Comunitat de Madrid.

Publicitat

Cap referència a l’espoli fiscal que pateix Catalunya de 20.000 MEUR a l’any

El grup d’experts, que des de Foment s’ha batejat com “un G-50”, estarà coordinat pel president de la Comissió d’Economia i Fiscalitat, Valentí Pich; i el conseller de Presidència Manuel J. Silva. Segons ha explicat Silva, el grup treballarà en quatre àmbits.

 

Concretament, farà un anàlisi econòmic general de la fiscalitat a Catalunya i quin és el seu impacte a les empreses; la relació de l’agència tributària i els contribuents; analitzarà els tributs propis i cedits com l’Impost de Transmissió Patrimonial, Actes Jurídics Documentats (AJD), IRPF, els impostos mediambientals o les begudes ensucrades, entre d’altres; i per últim, la relació entre l’eficiència de la despesa i els ingressos públics.

 

Al seu torn, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha constatat que els ciutadans, famílies i empreses catalanes paguen “molts més impostos” que la resta de ciutadans de l’Estat i ha fet una comparació amb la Comunitat de Madrid. Segons ha assenyalat, els catalans pateixen una “excés de pressió fiscal” en relació a la comunitat presidida per Isabel Díaz Ayuso i alhora ha criticat “l’excessiva creativitat” de la Generalitat en la creació de nous impostos.

Et pot interessar  Puigdemont manté una reunió amb la direcció de Foment del Treball a Perpinyà

 

Com a exemple, ha comentat que si un ciutadà compra un habitatge de segona mà pagarà un ITP un 65% superior al d’un ciutadà de la Comunitat de Madrid en la mateixa situació, mentre que si es tenen en compte els trams autonòmics de l’IRPF ha apuntat que per la part baixa a Catalunya és un 23,5% més elevat i en la part alta un 24%. Sobre els impostos propis, ha destacat que Catalunya en té una quinzena mentre la Comunitat de Madrid en té la meitat.

 

Dels 46 experts, només cinc són dones

 

Per part de Foment del Treball, formaran part del grup el seu president, Josep Sánchez Llibre; la vicepresidenta de la patronal, Virgínia Guinda; el president de la Cecot, Xavier Panés; dels consellers de la Presidència David Tornos i Vicente Martínez-Pujalte; el president de la Comissió d’Economia i Fiscalitat, Valentí Pich; el director del Gabinet del president, Jordi Casas; i el Director d’Economia i Serveis d’Estudis, Salvador Guillermo.

 

També formen part del grup d’experts representants de Deloitte, Baker McKenzie, Uría Menéndez, Garrigues, el Col·legi d’Economistes, la Cambra de Comerç de Barcelona, KPMG, Ernst&Young; catedràtics, i exministres i exconsellers com Juan Costa i Pilar Fernández Bozal. De fet, és una de les només cinc dones presents en el grup d’experts, juntament amb la vicepresidenta de Foment, Virgínia Guinda; Esther Amselem (Finances Globals i Anàlisis de Tributs), Núria Cabré (Garrigues) i Carme Jover (Col·legi d’Economistes).

 

Sánchez Llibre ha admès que no es compleix la paritat de gènere i ha justificat que són les empreses que han proposat els perfils per formar part del grup d’experts. D’altra banda, entre la cinquantena de membres no hi ha cap representant de Pimec, sindicats o el Cercle d’Economiat, tot i que el president de Foment del Treball ha obert la porta per a futures noves incorporacions de cara als pròxims dies o setmanes.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut