Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

ERC incorpora una senadora d’EH Bildu al seu grup després de la suspensió de Romeva

ERC-EH Bildu s’han registrat aquest dilluns amb deu membres: vuit catalans i dos bascos

Agències 03/06/2019
La nova senadora d'ERC-EH Bildu, Idurre Bideguren

ERC ha reorganitzat el seu grup al Senat després de la suspensió de Raül Romeva, amb la incorporació en el seu lloc de la senadora per designació del Parlament basc Idurre Bideguren (EH Bildu), de manera que tornarà a comptar amb els deu parlamentaris que exigeix el Reglament de la Cambra per a formar un grup propi.

La formació independentista va registrar el seu grup la setmana passada dins del termini concedit a tots els partits per organitzar-se de cara a la nova legislatura. Ho va fer amb nou senadors d’ERC i un més d’EH Bildu, partit amb el qual han decidit formar un grup parlamentari conjunt. No es van inscriure altres quatre membres d’Esquerra que han estat ‘prestats’ a Junts per Catalunya perquè també pugui tenir el seu grup propi.

No obstant això, la Mesa del Senat del passat dimecres va acordar la suspensió com a senador de Romeva amb efectes retroactius, és a dir, des de la mateixa presa de possessió de l’escó. Aquesta decisió va suposar de manera immediata la baixa del grup parlamentari al que pertanyia, que es va quedar amb nou membres. Com no arribaven a deu, la Mesa no va acceptar la inscripció però va concedir a Esquerra cinc dies més per a organitzar-se.

La concessió d’aquest termini es va acordar perquè ERC no podia conèixer oficialment quan van presentar la seva proposta de grup que Romeva seria suspès. Però, a més, se sabia perquè la setmana passada el Parlament basc tenia previst cobrir un escó de senador autonòmic vacant que corresponia a EH Bildu, soci d’ERC al grup del Senat.

La triada per al càrrec del legislatiu basc és Idurre Bideguren, que és ja senadora i ERC-EH Bildu han registrat aquest dilluns de nou el seu grup parlamentari amb deu membres: vuit catalans i dos bascos. La portaveu serà Mirella Cortés (ERC) i els portaveu adjunts seran Bernat Picornell (ERC) i Gorka Elejabarrieta (EH Bildu).

La proposta ha de ser revisada per la Mesa del Senat convocada per a aquest dimecres. Per a aquest dia s’espera també l’informe encarregat als lletrats de la institució sobre els efectes de la suspensió de Romeva en els seus drets o en la composició de la Cambra alta.