Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Els lletrats diuen que el reglament del Parlament no preveu protecció jurídica davant la petició d’empara de Puigdemont

La nota firmada per Ridao assenyala que Puigdemont té protecció específica com a expresident

|

- Publicitat -

La nota dels serveis jurídics del Parlament conclou que el reglament de la cambra no preveu garantir protecció jurídica pels diputats. És la principal conclusió dels lletrats després que el president a l’exili, Carles Puigdemont, demanés empara a la Mesa del Parlament per les amenaces de segrest d’un empresari vinculat a diferents grups d’extrema dreta. Els lletrats han entregat aquest dimarts la nota jurídica a la Mesa, que avui no ha pres cap decisió. Segons l’escrit firmat pel lletrat major, Joan Ridao, tant el president de la Generalitat, com membres del Govern i els expresidents de la Generalitat sí que tenen “protecció jurídica específica” com estableix la Llei 6/2003, del 22 d’abril, de l’estatut dels expresidents de la Generalitat.

Tot i defensar que actualment el reglament del Parlament no regula “cap dret ni cap mecanisme específic que prevegi l’actuació de la cambra per garantir ad extra tant la protecció jurídica com l’exercici de les prerrogatives dels seus membres”, l’escrit jurídic assenyala que en el marc dels treballs per reformar el reglament “s’han plantejat algunes propostes orientades a preveure aquesta possibilitat”.

Publicitat

Així mateix, l’escrit també recorda que si la protecció jurídica està relacionada amb fets que tenen “relleu penal”, la Llei d’enjudiciament criminal estableix amb caràcter general l’obligació de denunciar els delictes públics. En aquest cas, segons concreta la nota, la denúncia es pot presentar davant els jutges i tribunals, al ministeri fiscal o als funcionaris de policia.

Possibilitat d’obrir un procediment intern als presidents de comissions de Cs

Una altra nota jurídica que els lletrats han fet arribat a la Mesa aquest dimarts fa referència a al negativa dels presidents de les comissions de Cs a aplicar el vot ponderat en cas d’empat tal com va acordar la Mesa. Sobre aquesta qüestió, l’escrit firmat també pel lletrat major, Joan Ridao, recorda que la Mesa té la possibilitat, a iniciativa pròpia o almenys d’un grup parlamentari, d’iniciar un procediment que pot acabar amb sancions si considera que hi ha diputats que han incomplert les seves obligacions. Segons el Codi de Conducta, els diputats “no podem promoure actuacions emparades en l’exercici de llur càrrec que impliquin un abús de dret o un frau de llei”.

Et pot interessar  Zapatero espera que Puigdemont torni "amb totes les garanties" fruit d'una aplicació "efectiva i ràpida" de l'amnistia

Segons els lletrats, la decisió dels membres de Cs de desoir la decisió de la Mesa podria vulnerar els drets dels diputats i, en definitiva, el dret de participació política dels ciutadans i també el seu dret a l’exercici del càrrec públic parlamentari. Així mateix, també alerta que pot afectar el principi de seguretat jurídica.

La Mesa va decidir el 18 de setembre del 2018, i després va reiterar en les sessions del 16 i 19 d’octubre, que s’apliqui el vot ponderat en cas d’empat en comissions segons els resultats electorals de les darrers eleccions i no segons la composició actual, en què hi ha diputats suspesos judicialment.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut