Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

El sector agrícola reclama a Acció Climàtica que resolgui les compensacions per als cultius afectats per la sequera

Regants critiquen que el govern espanyol hagi exclòs dels ajuts finques de canals que depenen de la CHE

|

- Publicitat -

Entitats i organitzacions agràries han demanat aquest dimecres al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que respongui a les al·legacions als ajuts per la sequera amb celeritat. Afirmen que hi ha “preocupació” entre el sector, ja que els productors de cereals, farratges i hortícoles encara “no tenen una resposta clara de com se’ls compensarà el fet de no regar”, ha explicat Jaume Perera, portaveu de Manifest del Gran Urgell. Agraeixen els ajuts del Govern, mentre que, per contra, critiquen que el govern espanyol hagi “exclòs i ignorat” els cultius que reguen dels canals d’Urgell i Segarra-Garrigues, que depenen de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), i demanen que rectifiqui.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i Manifest del Gran Urgell exigeixen a Acció Climàtica que resolgui les al·legacions a l’esborrany dels ajuts pels afectats per les restriccions de reg. La inquietud de les entitats, a les qulas també s’hi sumen Afrucat, ASAJA, Plataforma de pagesos o conills, AEFA, Canal Segarra-Garrigues i Canal d’Urgell, dificulta, afirmen, que els agricultors puguin garantir la supervivència de les seves explotacions.

Publicitat

Així, malgrat valoren positivament els ajuts que prepara Acció Climàtica, els consideren “insuficients i injusts amb els productors que no han pogut regar”. Davant d’això, JARC i la FCAC, organitzacions autoritzades per a negociar amb el departament, han presentat diverses al·legacions a l’esborrany.

D’aquestes, destaca l’eliminació dels topalls màxims i mínims pel que fa a l’extensió de les explotacions, la professionalitat dels productors i el fet de tenir o no assegurança agrària. Aquests paràmetres “no s’han de tenir en compte com tampoc es van tenir en compte quan no es va deixar regar”, ha indicat Perera. També demanen afegir un nou mòdul de guaret que inclogui panís i altres cereals i hortícoles no sembrats i sembrats, així com eliminar el condicionant que fixa que als cultius no assegurats els ajuts es redueixin a la meitat.

Et pot interessar  El Govern descarta l'entrada en la fase 2 d'emergència però manté les restriccions actuals durant l'estiu

Pel que fa al cultiu de l’arròs, proposen augmentar l’import del mòdul per als recintes d’arròs sembrats, que han patit greus problemes de salinització provocats per la manca d’aigua, en més de 300 hectàrees destinades a aquest cultiu.

D’altra banda, les entitats han manifestat “la decepció i malestar” amb el Ministeri d’Agricultura pel fet que hagi “exclòs i ignorat a gairebé 50.000 hectàrees del regadiu del Canal d’Urgell i Segarra-Garrigues” en els ajuts de la sequera publicats el juliol i demanen una “ràpida rectificació”. Argumenten que els dos canals tancats pertanyen a la CHE i que són competència del govern espanyol. “Creiem que això encara fa més greu l’actitud del ministeri, i és responsabilitat seva intentar ajudar els pagesos afectats”, ha afirmat el portaveu de Manifest del Gran Urgell.

El president de JARC, Joan Carles Massot, ha reivindicat que els ajuts són necessaris “no per tapar forats”, sinó perquè els agricultors puguin començar la nova campanya “de manera digna i no hagi de plegar ningú”. En aquest sentit, preveu que si no arriben pluges generoses, la campanya que ve serà “molt més complicada” que la d’enguany, i considera “bàsic i indiscutible” que les administracions apostin d’una vegada per totes per la modernització dels regadius.

En aquest sentit, el president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha defensat que la sequera dels darrers mesos ha de servir per portar “canvis en tots els comportaments i usos de l’aigua” i ha reivindicat l’ús de l’aigua que fa el sector agrícola. “No l’estem malgastant, l’utilitzem per produir aliments i conservar el territori”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut