Edició 2089

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 14 de abril del 2024
Edició 2089

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 14 de abril del 2024

El PNB farà possible que JxCat mantingui el grup propi al Senat

|

- Publicitat -

El PNB ha cedit un senador a Junts per Catalunya perquè mantingui grup parlamentari a la Cambra alta: el jeltzale Luke Uribe-Etxebarria ha passat a formar part del grup del partit català. I és que JxCat comptava fins ara amb només quatre representants al Senat, quan el mínim exigit per tenir grup propi és de sis. Els independentistes catalans han reeditat el seu acord amb Coalició Canària, amb el qual sumen un altre escó, però en necessitaven un altre més. Per això, el PNB ha designat al guipuscoà Luke Uribe-Etxebarria perquè s’incorpori al grup de Junts per Catalunya-Coalició Canària.

Els jeltzales han explicat que JxCat “té, no només una gran implantació a Catalunya, sinó que defensa una ideologia representativa de la seva nació, per la qual cosa la seva veu ha de ser escoltada a les Corts Generals, i més encara a la Cambra de representació territorial”. Aquesta decisió del PNB s’emmarca en la col·laboració que els dos aspectres polítics han mantingut històricament i que va ser ratificada el passat mes d’abril, amb la signatura d’un acord entre el líder dels nacionalistes bascos, Andoni Ortuzar, i el president del PDeCAT, David Bonvehí, quan la formació catalana va decidir presentar-se en les eleccions al Parlament Europeu en una candidatura exclusivament catalanista per donar visibilitat a la situació de Catalunya. L’acord, que va ser materialitzat a la seu de Sabin Etxea de Bilbao, inclou l’adopció d’estratègies compatibles que puguin resultar útils a totes dues formacions per a “la consecució dels objectius polítics nacionals i sectorials que comparteixen”.

Publicitat

Realitat política de Catalunya

El portaveu del PNB a la Cambra alta, Jokin Bildarratz, ha afirmat que “el Senat ha de fer oblidar la negra pàgina de la seva història en la qual va aplicar a Catalunya, sense justificació i de manera desproporcionada, les mesures recollides en l’article 155 de la Constitució”. “Per fer-ho, és imprescindible dotar de les eines necessàries una de les sensibilitats més representatives de la realitat política catalana”, ha apuntat.

Et pot interessar  El Constitucional treu les urpes contra la ILP per declarar la independència aprovada al Parlament

El senador jeltzale ha reclamat, una vegada més, “la millora de la qualitat democràtica de les Institucions i la necessitat del diàleg democràtic com a única via de resolució dels problemes polítics”. Per la seva banda, Uribe-Etxebarria ha assegurat que, per a ell, “és un plaer i un honor ajudar un partit que té un gran pes polític” i amb el qual comparteixen “històricament moltes coses”. “Demostra el compromís real del PNB amb ells”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut