Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

El Memorial Democràtic col·locarà 95 noves llambordes stolpersteine a 22 municipis de Catalunya aquest 2023

|

- Publicitat -

El Memorial Democràtic preveu col·locar 95 noves llambordes stolpersteine a 22 municipis de Catalunya aquest 2023. La instal·lació d’aquesta nova remesa de llambordes en record dels deportats als camps de concentració nazis començarà el 18 de març, a Lleida, i comptarà amb la participació de la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart. Es tracta d’unes plaques artístiques urbanes creades per l’artista alemany Gunter Demnig (Berlín, 1947), en record de totes les persones deportades pel feixisme alemany. Es col·loquen davant de l’última residència on la persona va viure en llibertat. A finals d’any, Catalunya sumarà ja un total de 518 stolpersteine repartides per 79 municipis.

Les 95 noves plaques s’instal·laran a Albanyà, Arbeca, Arenys de Munt, Caldes de Montbui, l’Hospitalet de Llobregat, la Granadella, la Pobla de Cérvoles, la Seu d’Urgell, Lleida, Olesa, Reus, Roda de Berà, Sabadell, Santa Cristina d’Aro, Tarragona, les Valls de Valira, Solsona, Navès, Sant Llorenç de Morunys, Odèn, Lladurs i Guixers. Catalunya és pionera en la instal·lació de les stolpersteine: el 2015 el municipi de Navàs (Bages) es va convertir en el primer de tot l’Estat a instal·lar cinc llambordes, una de les quals en record de Ramon Sala, alcalde durant la Guerra Civil per ERC, deportat a Mauthausen i assassinat a Gusen l’any 1942.

Publicitat

Les stolpersteine –literalment ‘pedra que fa ensopegar’- són un projecte artístic en record de totes les víctimes del nacionalsocialisme alemany. Gunter Demnig (Berlín, 1947) va crear i col·locar la primera stolpersteine l’any 1996; des d’aleshores, n’hi ha més de 82.000 repartides per tot el món. Es tracta del projecte de memòria descentralitzat més gran. Cada llamborda és única i es fa artesanalment, com a mostra de respecte i d’humanitat, per contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis. A les stolpersteine s’hi grava el nom complet de la persona, l’any de naixement i l’any de deportació, el camp de concentració on va ser enviada i la seva situació final (assassinada o alliberada).

Publicitat

Opinió

Minut a Minut