Edició 2116

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de maig del 2024
Edició 2116

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 11 de maig del 2024

El festival de videoart Loop Barcelona aposta pel talent de la ciutat

L’Espai AnGram de Revista Mirall participa a la 16a edició del festival que explora les connexions entre disciplines artístiques

|

- Publicitat -

El festival de videoart Loop Barcelona, que començarà dilluns que ve i s’allargarà fins al 22 de novembre, apostarà pel talent local, amb un 65% dels col·laboradors de la ciutat i 70 espais amb seu a Barcelona o l’àrea metropolitana. “El que volem fer és reforçar l’aposta que el Loop sempre ha fet pel talent local reivindicant l’efervescència i la vitalitat creativa de la ciutat de Barcelona”, ha dit la directora artística del festival, Carolina Ciuti. Les obres que es presenten aquest any exploren les confluències entre la imatge i altres disciplines artístiques com la dansa o el teatre i, per això, el festival arriba fins a institucions culturals com el Mercat de les Flors, la Fundació Miró, l’Arts Santa Mònica, el Museu d’Història de Catalunya, el MNAC o el MACBA.

El certamen començarà al Reial Cercle Artístic amb la inauguració de l’exposició Produir, Produir, Produï(t), una panoràmica de la creació actual d’artistes vinculats a la ciutat.

Publicitat

En la línia d’apostar per l’escena local, una part important del Loop és el ‘City Screen’, la secció no institucional del festival, que reflecteix la vitalitat de l’escena artística local, el talent jove i la perspectiva internacional que molts dels residents vinguts de fora aporten al teixit cultural de la ciutat. La secció, que ha anat creixent fins a reunir en aquesta edició 102 artistes i 39 espais -entre galeries, residències i espais d’artistes-, se centra en tres línies: “la producció d’identitats, la construcció dels límits geogràfics i la reflexió al voltant de la producció de les imatges”, ha explicat la coordinadora del ‘City Screen’, Victoria Saco.

La cita especialitzada en l’art audiovisual, a més de realçar l’escena local, pretén reflexionar sobre la producció com a concepte. “El projecte ens permet reflexionar sobre la producció artística i cultural entesa com a procés dinàmic i expandit, en què es troben moltes vegades diferents disciplines, qüestionant com ens podem entendre nosaltres individus com a productors obsessius d’imatges, continguts i dades i, a la vegada, com a productes”, ha explicat Ciuti.

La dimensió històrica i local del festival

Loop fa de Barcelona una pantalla oberta al món i, com l’any passat, també reflexiona sobre la producció entesa com a recuperació històrica, ja que moltes de les peces que es presenten miren als inicis del vídeo i la creació.

Un dels exemples és En la Ciudad, un llargmetratge impulsat per Eugeni Bonet i José Miguel Gómez el 1976, que neix d’un experiment de producció col·laborativa en el qual van participar diversos artistes locals que es dedicaven al cinema experimental i les arts visuals. En col·laboració amb el Museu d’Història de Barcelona, s’organitza una exposició en la qual es presenta el film al costat de materials històrics i un debat amb els protagonistes que reivindiquen les particularitats d’aquesta peça.

La dimensió històrica també estarà present en l’exposició Liberxina, Pop i noves pràctiques artístiques del 1966 al 1971, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, i en l’obra que l’artista Domènec exhibeix al Museu d’Història de Catalunya, on presenta el seu vídeo Voyage en Icarie, que recull una acció realitzada a Figueres fa uns anys en homenatge al socialisme utòpic dels Icarians i s’emmarca ara en una exposició dedicada al cooperativisme a Catalunya.

Connexions entre disciplines

El festival destaca pel seu caràcter interdisciplinari, ja que, segons Ciuti, la producció és un “procés cultural creatiu dinàmic en què conflueixen, dialoguen i es troben disciplines diferents”. És per això que han volgut ajuntar les arts visuals amb les arts performatives i la dramatúrgia teatral. És el cas de la col·laboració amb l’Escenari Brossa amb el díptic teatral Screening Performances, un projecte on cinema i performance s’entrellacen per tractar dos moments significatius de la contracultura: la Nova York punk dels anys 80, amb l’obra de David G. Torres i Marc Caellas, i l’escena trap actual, amb el muntatge d’Isaki Lacuesta.

També, el Mercat de les Flors i l’Arts Santa Mònica presenten una retrospectiva del treball de Núria Font, que va ser clau en la intersecció del vídeo i la dansa. I, coincidint amb les celebracions del Centenari de Merce Cunningham, es presenta una selecció dels seus vídeos al Pavelló de Mies van der Rohe, en una mostra que recorre més de quaranta anys del coreògraf americà.

A més, la parella d’artistes Sander Breure i Witte van Hulzen, presenten una performance al MACBA que explora la relació entre el cos i les múltiples pantalles que ens envolten. I, a la Fundació Miró, Fito Conesa presenta una peça que indaga la Ruta del Bacalao.

‘Loop Talks’ i ‘Loop Fair’, espais de xerrades i de trobada de professionals

Dins del festival es diferencien tres apartats: ‘Loop Festival’, una plataforma de difusió de vídeo, ‘Loop Talks’, un espai per a la reflexió i el debat, i ‘Loop Fair’, punt de trobada entre artistes, col·leccionistes, comissaris i professionals del món de la imatge en moviment. Enguany el ‘Loop Fair’, que tindrà lloc del 20 al 22 de novembre i que rep uns 4.000 visitants cada edició, es muda a l’Hotel Almanac.

El programa de ‘Loop Talks’ presentarà també del 20 al 22 de novembre una selecció d’agents i persones rellevants del món de l’art internacional amb els quals volem compartir idees i debatre sobre la situació actual del vídeo.

Els premis del Loop

Des del Loop, per a donar suport a la producció artística, també aposten pels creadors i els seus treballs des d’un punt de vista material a través d’una sèrie de premis. Entre aquests, destaca el Loop Discover 2018, que en la seva cinquena edició per primera vegada ha llançat una convocatòria temàtica centrada a pensar com el canvi climàtic afecta la sostenibilitat del planeta, el guanyador del qual es coneixerà aquest dilluns en una festa a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm. Un altre dels premis és el que atorga la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals de Catalunya, l’Arts Santa Mònica i el Loop Barcelona, del qual n’és guanyadora Maria Ruedo amb el llargmetratge Estado de malestar.

City Screen a l’Espai AnGram

En la secció no-oficial, cal destacar la participació de l’Espai AnGram, sota el comissariat de Jordi Garrido i Gisela Chillida. Sota el títol “Da Da data”, es veurà l’obra de l’artista de Londres Jake Elwes. En una exposició que es presentarà conjuntament amb l’Espai Metafora. La inauguració serà aquest dimecres a les 19.00 hores a la redacció d’aquest diari, per a les 20.00 hores traslladar-la a Metafora on es podrà admirar l’obra de Melle Skarfstad.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut