Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

[Efemèride] 52 anys de la tancada d’intel·lectuals a Montserrat

|

- Publicitat -

La Tancada d’intel·lectuals a Montserrat, que tingué lloc el 12, 13 i 14 de desembre de 1970, fou el principal acte de mobilització de l’oposició antifranquista catalana amb motiu del Consell de guerra celebrat a Burgos contra militants d’ETA.

La tancada

S’inicià el 12 de desembre de 1970 a l’Abadia de Montserrat on es van reunir uns 300 intel·lectuals catalans: escriptors, cantants, periodistes, pintors, actors, cineastes, gent del teatre i de l’edició, professionals de la cultura, i altres persones amb un reconegut compromís polític. La tancada tenia per objecte protestar pel Procés de Burgos, el consell de guerra que condemnà a mort a militants d’ETA. Va durar tres dies atès l’amenaça d’assalt de la policia. Els participants a la tancada van debatre sobre l’estat actual del país i el seu futur, i es constituïren en assemblea permanent creant l’Assemblea Permanent d’Intel·lectuals Catalans que funcionà a partir d’aquell moment tenint un paper destacat en esdeveniments polítics futurs. En el transcurs de la tancada, es redactà un manifest en què es demanava l’amnistia política, llibertats democràtiques i el dret a l’autodeterminació.

Publicitat

Origen i conseqüències

L’origen de la tancada cal fixar-lo en la proposta d’un acte de resposta al règim pel Procés de Burgos de les dues instàncies unitàries d’oposició al franquisme que, en el 1970, funcionaven a Catalunya, La Taula Rodona (1966-1973) i la Comissió Coordinadora de Forces Polítiques de Catalunya (precedent del Consell de Forces Polítiques de Catalunya).

Les conseqüències pels participants foren importants, fortes sancions econòmiques, retirada de passaports, prohibició d’actuar en públic, etc. L’impacte internacional de la tancada fou indubtable i contribuí de manera notable al fet que dies després el règim commutés les penes de mort. Per altra part impulsà i donà relleu mediàtic i ciutadà a la lluita de l’oposició catalana antifranquista.

Manifest de la Tancada

El manifest de la tancada fou reproduïda a l’exposició Montserrat, un lloc únic, al Palau Robert de Barcelona el 2007. El text exacte és el següent (tot i que la cursiva és afegida):

Manifest

Nosaltres, intel·lectuals catalans constituïts a Montserrat en assemblea permanent, ens creiem en el deure de prendre posició davant la gravíssima situació política i social provocada pel Consell de Guerra sumaríssim contra setze militants d’ETA, acusats de lluitar pel socialisme i pels drets nacionals del poble basc.

Et pot interessar  Força afluència de turistes a Montserrat el dia de la Mare de Déu malgrat la previsió de pluja

En aquestes circumstàncies, constatem:

1. Que a l’Estat espanyol continua essent aplicada, contra tota opinió o acció de signe democràtic, una legislació repressiva iniciada, fa més de trenta anys, durant la guerra civil.

2. Que l’actual sistema politicojurídic al servei d’una estructura social classista i anacrònica converteix en delicte fets polítics i socials que en tot estat democràtic són considerats legítims i àdhuc constitueixen drets elementals de tot ciutadà.

3. Que la tortura i els mals tractes físics i morals, que han estat denunciats reiteradament, són encara una pràctica policíaca sistemàtica.

4. Que els drets dels pobles i nacions que avui formen l’Estat espanyol són ignorats i reprimits a benefici d’una suposada i falsa unitat nacional, principi bàsic de les lleis fonamentals de l’Estat espanyol.

Atesos aquests fets, considerem inadmissible l’aplicació de les gravíssimes penes demanades al Consell de Guerra sumaríssim de Burgos. Denunciem que els mitjans de comunicació de l’Estat, especialment Radio Nacional de España, Televisión Española i l’Agencia Cifra, tergiversen o escamotegen sistemàticament la informació. I, com que no existeixen mitjans normals de lliure expressió, ens veiem obligats a manifestar-nos a través d’aquest document.

En primer lloc, repudiem el procés de Burgos en els termes expressats pels advocats defensors, al mateix temps que ens solidaritzem amb els moviments de repulsa que s’han produït i es produeixen tant a l’interior com a l’exterior.

En segon lloc, reclamem que siguin preses immediatament les mesures següents:

1. Que quedi sense efecte qualsevol condemna que pugui ésser dictada pel tribunal de Burgos.

2. Que sigui promulgada una amnistia general de tots els presos per motius polítics i socials, dels sancionats i dels exiliats.

3. Que sigui derogat el decret llei de bandidatge i terrorisme i abolides les jurisdiccions especials.

4. Que sigui abolida la pena de mort per qualsevol delicte.

5. Que sigui establert un estat autènticament popular que garanteixi l’exercici de les llibertats democràtiques i dels drets dels pobles i nacions que formen l’Estat espanyol, inclòs el dret d’autodeterminació.

Finalment, manifestem la nostra completa adhesió fraternal al poble basc i a les seves reivindicacions, que són les nostres.

Montserrat, 13 de desembre de 1970

 

 

Font: Viquipèdia

Publicitat

Opinió

Minut a Minut