Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Clatellot de Suïssa a García-Castellón: posa en dubte la investigació a Marta Rovira pel Tsunami Democràtic

L'Oficina Federal de Justícia no veu clara la relació de Rovira amb Tsunami i suspèn temporalment la petició de l'AN, fins a esbrinar si té "un caràcter polític"

|

- Publicitat -

Més entrebancs per a Manuel García-Castellón, qui cada vegada té més complicat poder investigar per “terrorisme” els líders independentistes. Aquesta vegada, ha estat Suïssa qui ha propinat el nou revés que s’ha endut el jutge de l’Audiència Nacional: el país on la secretària general d’ERC Marta Rovira està exiliada, precisament per fugir de la repressió judicial espanyola, ha posat en dubte la investigació que du a terme l’AN contra ella, i ha demanat més informació a Espanya “abans de verificar” si la comissió rogatòria “té un caràcter polític”. Mentre esbrinen si hi ha objectius polítics rere la investigació, Suïssa ha optat per suspendre temporalment la petició del jutge espanyol.

Aquesta ha estat la resposta de l’Oficina Federal de Justícia de Suïssa a la comissió rogatòria que va fer García-Castellón al país, en la qual demanava, entre altres, localitzar Rovira a Suïssa i informació sobre els seus moviments bancaris. “No entenem quina finalitat es persegueix amb aquesta localització”, apunta l’oficina en un extracte de la seva resposta, a la qual ha tingut accés l’ACN.

Publicitat

Però això no és tot: Suïssa no només ha demanat més temps per a poder esbrinar si la investigació té motivacions polítiques, sinó que ha recordat als tribunals espanyols que no podrà concedir-los l’assistència sol·licitada en cas que la petició del jutge espanyol tingui un caràcter polític. Finalment, formula una sèrie de qüestions perquè el magistrat les respongui.

“Abans de verificar si la sol·licitud té un caràcter polític que ens impediria concedir l’assistència en virtut de la legislació suïssa sobre assistència mútua en matèria penal, necessitaríem obtenir la següent informació addicional”, remarca l’autoritat suïssa. Tot seguit, pregunta per què es demanen moviments en el compte corrent de Rovira fins al juny del 2020, remarcant que els fets investigats als aeroports de Barcelona i Madrid “que suposadament haurien d’haver rebut suport financer a través d’aquest compte” van tenir lloc el 14 d’octubre del 2019.

Et pot interessar  Cs denuncia la CCMA per "vulnerar la neutralitat" per dir 'exiliats' als independentistes que han marxat de Catalunya

També, “des del punt de vista del principi de proporcionalitat”, l’autoritat suïssa demana saber “la relació exacta entre Rovira i les manifestacions en els dos aeroports mencionats”. L’organisme suís constata la importància de destacar la “implicació precisa” de la republicana en aquestes manifestacions, “i més concretament en les accions contra funcionaris espanyols i saquejos comesos en aquest context”, i exposa que no veu clara la suposada relació entre Rovira i el Tsunami Democràtic que en la qual el jutge espanyol insisteix tant. Per això, reclama al ministeri o al jutjat que ampliïn informació al respecte.

“Seria convenient que ens expliquessin les possibles conseqüències d’aquesta llei en els procediments iniciats contra els membres de la plataforma Tsunami Democràtic, així com contra la senyora Rovira”, remarca l’oficina, afegint que la pertinença de la republicana a aquesta plataforma “no està clara”. A més, assenyala que no entén per què se sol·licita el parador de Rovira a través d’assistència judicial “quan aquesta mesura es pot portar a terme mitjançant el procediment simplificat de cooperació policial”. “A més, no entenem quina finalitat es persegueix amb aquesta localització”, afegeix.

En l’escrit, l’Oficina Federal de Justícia també constata que la petició del 21 de novembre del 2023 sobre Marta Rovira enviada pel jutjat central d’instrucció número 6 de l’Audiència Nacional, i que sospitosament coincidia amb la negociació entre els partits independentistes i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, és molt similar a comissió rogatòria que va cursar el 3 de desembre del 2019. El país recorda que aquesta primera comissió, que també demanava informació bancària, ja va ser denegada per part de Suïssa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut