Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Barcelona condemna els atacs de Hamàs però afegeix que Israel ha de respectar el dret humanitari

La proposició del PP ha obtingut el suport del Trias, PSC i Vox i el vot en contra de BComú i ERC

|

- Publicitat -

La Comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposta del PP que condemna les accions terroristes “injustificades i il·legítimes” de Hamàs i mostra el “suport i solidaritat” al poble d’Israel, però també afegeix que “el dret d’Israel a defensar-se de qualsevol atac ha de respectar els límits del dret internacional humanitari”. El text ha obtingut el suport de Trias per BCN, PSC i Vox, i el vot en contra de BComú i ERC. Els dos primers hi han introduït transaccions. La proposició insta a revisar “amb urgència” l’ajuda destinada a Palestina per garantir que tingui com a destí la població, “prioritzant l’ajuda humanitària i la resolució del conflicte”.

El text demana l’alliberament dels ostatges israelians segrestats per Hamàs, però també subratlla que Israel ha de complir amb els principis de distinció, necessitat i proporcionalitat, “evitant danyar la població civil palestina no combatent i, especialment, tenint en compte les mesures d’especial protecció de la infància que preveu el IV Conveni de Ginebra”.

Publicitat

En paral·lel, a la mateixa comissió, el govern municipal ha acceptat un prec presentat per BComú sobre el mateix conflicte però en altres termes. El text, que s’ha transaccionat amb el PSC, condemna la violència i els atacs contra la població civil a Israel i Palestina i fa una crida urgent per garantir la protecció de la població civil amb un cessament dels atacs armats, del setge a Gaza i l’obertura de corredors humanitaris segurs. El prec reconeix que “l’ocupació militar i l’apartheid contra la població palestina són contraris al dret internacional i han de ser condemnats per la comunitat internacional”.

Alhora, insta l’Ajuntament a activar una partida extraordinària per destinar ajuda humanitària a Palestina i demanar al govern d’Espanya que impulsi les accions necessàries perquè la UE contribueixi a la construcció d’una solució de pau justa i duradora.

Els socialistes hi han introduït dos punts per acceptar el prec, que impliquen demanar l’alliberament d’ostatges israelians per part de Hamàs i l’establiment de garanties de seguretat de la població sense distinció, així com reclamar el compliment de les resolucions de l’Assemblea General de Nacions Unides i el seu consell de seguretat respecte a l’ocupació israeliana de Palestina.

“Hamàs demostra que mal existeix”

Les posicions sobre la proposició i el prec han estat molt diferenciades durant la comissió. Juan Milián, regidor del PP, ha defensat que Barcelona “no pot mirar cap a un altre costat i relativitzar els atacs” de Hamàs, “que ha demostrat que el mal existeix”. En canvi, Jess González, de BComú, ha criticat que l’endemà de l’atac a un hospital a Gaza s’aprovi una proposició com la del PP. “Nosaltres condemnem els atacs terroristes de Hamàs, però també els crims de guerra que pateix la població palestina a mans d’Israel”, ha etzibat a Milián.

En la mateixa línia, la regidora d’ERC Elisenda Alamany ha remarcat que aquest conflicte no va començar amb els atacs de Hamàs, sinó que fa 70 anys que dura, amb la discriminació sistemàtica de palestins i la política exterior d’assentaments d’Israel. “Això també forma part del conflicte i no hi és en aquesta proposició. En aquesta proposició diu que Israel s’ha de defensar. Però com? Com ho està fent ara? Estem dient que farem ulls grossos a les pràctiques poc democràtiques d’Israel?”, ha denunciat Alamany sobre el text presentat pels populars que s’ha aprovat.

Per la seva part, l’exconseller d’Acció Exterior i regidora de Trias x Barcelona Victòria Alsina ha remarcat que en aquest conflicte “tan polaritzat” cal veure què ajuda i què no, i ha opinat que no ho fa que el Parlament aprovi una declaració parlant d’apartheid o que l’anterior govern municipal trenqués l’agermanament amb Tel-Aviv.

Des de Vox, Gonzalo de Oro-Pulido ha carregat contra les accions de Hamàs i ha alertat d’un “antisemitisme molt preocupant” de l’esquerra catalana. “És als terroristes als que s’ha de posar al punt de mira”, ha dit.

Per part del govern municipal ha intervingut el comissionat de Relacions Internacionals, Pau Solanilla, que ha reconegut que en una situació com aquesta, qualsevol declaració institucional o prec “és imperfecte per naturalesa”. Solanilla ha defensat que “centralitat no vol dir equidistància”. En la línia d’Alsina, ha explicat que havien demanat a BComú no utilitzar la paraula “apartheid”, perquè “la moderació en el llenguatge ajuda a no polaritzar més”, però igualment el govern ha acceptat el prec tot i el terme utilitzat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut