Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Agricultors i ramaders adverteixen que les restriccions d’aigua impediran que hi hagi aliments de proximitat

La JARC critica al Govern per "no fer els deures" i demanen ajudes i un repartiment "equitatiu" de l'aigua

|

- Publicitat -

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya JARC ha avisat aquest dimecres que si continuen les restriccions d’aigua no es podran produir aliments de proximitat durant aquesta campanya i les properes. L’organització agrària ha alertat de la greu situació que pateix el sector arreu de Catalunya però en especial a els comarques de Ponent, on els regants del Canal d’Urgell estan pràcticament sense reserves a la conca del Segre i podrien patir un tall de subministrament al maig. Per tot plegat, han criticat al Govern per no haver fet els “deures” i demanen ajuts directes així com un repartiment “equitatiu” de l’aigua. Dilluns que ve s’ha convocat una taula agrària amb el sector i l’Administració on s’abordarà aquesta qüestió.

El cap de la sectorial de l’Aigua de JARC, Martí Costal, ha assegurat que el sector ja intenta fer “regs eficients” però la situació econòmica i el preu que perceben pels productes no els permet assumir grans inversions per modernitzar. En aquest sentit, ha lamentat que en els darrers anys, la renda agrària hagi anat “cap avall” mentre els beneficis de la gran distribució “cap amunt”.

Publicitat

Costal ha assegurat que ja fa temps que estaven reclamant al Govern una taula agrària amb el tema monogràfic de la sequera i “casualment”, a poques hores de la celebració de la roda de premsa, s’ha convocat per dilluns que ve 24 d’abril. “Benvinguda sigui”, ha afegit, i també ha assenyalat que hi demanar ajuts directes per poder fer front a la campanya, ja que previsiblement s’haurà de tirar molta fruita a terra per salvar els arbres.

En relació al pla de sequera, Costal ha dit que no funciona i ha demanat que prioritzi un “repartiment equitatiu” de l’aigua. Ha recordat que durant la pandèmia es va qualificar com “essencial” el sector agrícola però ara ho han deixat de ser ja que se’ls talla un 50% la dotació d’aigua per regar però per a usos recreatius o paisatgístics no tant. JARC ha demanat que s’aposti per la reutilització de l’aigua, tant en l’àmbit domèstic com en l’industrial, sobretot a la zona de la costa, on tota l’aigua que surt de les depuradores va al mar.

Et pot interessar  Mascort defensa la gestió del Govern davant la sequera i carrega contra les acusacions "d'improvisació"

De la seva banda, el responsable de la fruita dolça de JARC, Sergi Balué, ha alertat que a Catalunya hi ha 9.000 hectàrees de cítrics en regadiu que si no poden regar aquesta primavera perdran tota la producció. De la mateixa manera passa amb la fruita dolça, amb unes 44.000 hectàrees afectades que representen una producció aproximada de 800.000 tones “compromeses en diferents graus”.

La zona que ara mateix té més risc és la de la conca del Segre que afecta als canals d’Urgell i al Segarra-Garrigues. A l’Urgell, si no plou es tallarà l’aigua del canal al maig i tota la fruita que depèn d’aquest canal, unes 15.000 hectàrees es podria perdre al 100% si només hi ha “reg de supervivència” per salvar els arbres. Els pagesos només tenen uns 15 dies per decidir si fa “aclarides massives” de les finques per tal de salvar els arbres o s’esperen a veure si les pluges acaben arribant o no.

Balué ha recordat que Catalunya té una dependència del 60% en les importacions de productes i si no hi ha producció al camp aquesta xifra podria passar a ser del 90 o el 100%. Això podria comportar una pujada de preus i també escassetat als lineals dels supermercats.

El sector no havia viscut mai una situació de sequera com l’actual. Només abans de la construcció de l’embassament de Rialb, hi havia hagut restriccions als anys amb poques precipitacions, però aquestes s’aplicaven a l’agost o a final de campanya, no com enguany, quan encara no s’ha començat ni a collir.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut