Edició 2040

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 25 de febrer del 2024
Edició 2040

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 25 de febrer del 2024

Univers torna a convocar un equip d’autors pel seu llibre de contes “per posar a la maleta” de l’estiu

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – A les portes de l’estiu, i per quart any consecutiu, l’editorial Univers (Enciclopèdia Catalana) ha convocat un equip d’autors catalans per participar en el seu recull de contes “per posar a la maleta” de les vacances. Enguany la compilació es diu ‘Grand Hotel’ i els relats versen sobre aquests establiments. Però no necessàriament amb el to “lluminós” que els havia encomanat l’editora, Esther Pujol, confessaven aquest dimecres alguns dels participants. L’alineació d’escriptors d’aquest any -alguns habituals de l’editorial, d’altres “cedits” esportivament al seu l’equip- inclou els noms de Xavier Bosch, Sílvia Soler, Llucia Ramis, Roc Casagran, Xavier Mas Craviotto, Natàlia Romaní o Alba Dalmau. Bona part d’ells són repetidors entusiastes.

Aquesta iniciativa editorial va començar el 2019, amb el naixement del segell Univers. Aquell ‘Barcelona suites’ va ser, de fet, el primer títol del seu catàleg. L’aposta era per oferir “una panoràmica d’una part de la literatura catalana”, recorda Esther Pujol, i alhora generar un títol lleuger de cara a l’estiu “per posar-lo a la maleta”.

Publicitat

Quatre anys després, la proposta comença a agafar bisos de tradició, amb autors que hi debuten, altres que repeteixen per segon cop i també alguns que hi han sigut a totes. En conjunt, ja són 26 els autors que han participat almenys en un dels reculls. Després de ‘Barcelona suites’ van venir ‘, ‘Nits d’estiu’ (2020) i ‘Vora el mar’ (2021), i enguany s’hi afegeix ‘Grand Hotel’. Esther Pujol no dubta que en vindran més. 

<strong>El marc temàtic, una ajuda pels escriptors</strong>

Convocats per l’editorial aquest dimecres, tots ells han expressat el gust de participar en iniciatives d’aquesta mena, i molts també han agraït “el marc” i l’acotació del to i l’extensió del relat proposats per l’editorial, com una ajuda més que una cotilla a la seva escriptura.

En concret, Univers els va demanar enguany que els seus contes versessin sobre el món dels hotels, un univers tan literari com cinematogràfic, ha recordat l’editora. Complementàriament, es va suggerir que el relat tingués un to “lluminós”. Tanmateix, han estat diversos els qui han confessat avui que no s’han pogut (o volgut) cenyir a aquesta indicació. De manera que “el còctel” que és ‘Grand Hotel’ i el seu “bon gust final” –expressions de Pujol-, ha acabat sent probablement més heterogeni i també fosc del previst.

De fet, i com admet la mateixa editora, “l’editorial proposa i ells disposen”. I aquest és, en essència, l’encant del recull: un conjunt de narracions on traspua el món de cada un dels autors i allò que els ha suggerit la proposta temàtica hotelera.

Des del recepcionista de nit d’un establiment al llac Como la nit de l’arribada de l’home a la Lluna -que ha imaginat Xavier Bosch- a paradisos perduts de La Garrotxa, passant per les palmeres de Miami, una antiga redacció de diari reconvertida en hotel i fastuosos esmorzars a Rio Grande, són alguns dels universos fins on els lectors es traslladaran amb els relats curts d’aquests 12 autors i autores catalans.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió