Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

Unes 400 famílies de Barcelona sense plaça d’I3 a les opcions triades reclamen modificar els criteris de preinscripció

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Unes 400 famílies que s’han quedat sense plaça a cap dels centres escolars triats han reclamat modificar els criteris de preinscripció, per prioritzar realment la proximitat, així com les escoles públiques i evitant que s’adjudiqui plaça a una concertada o religiosa. En concret, volen que es límit a 15 minuts la distància màxima entre la residència familiar i els centres dins de la zona escolar. Els afectats han impulsat un manifest, una petició a la plataforma ‘change.org’ i han reclamat una reunió amb el Consorci d’Educació de Barcelona. Lamenten que aquesta situació es repeteix any rere any i posen sobre la taula que “un sorteig no pot condicionar els propers 18 anys d’una família”.

La petició la impulsen un conjunt de famílies que no han aconseguit plaça “en cap” de les opcions triades perquè estant totes plenes, segons les llistes publicades després del sorteig amb el número de desempat.

Publicitat

Segons els impulsors, hi ha unes 85 famílies afectades a l’Eixample -65 de les quals a l’Esquerra-, 40 a les Corts, 44 La Salut, 50 a Sants, 30 a Gràcia, unes 45 al Guinardó, unes 41 a Horta, les mateixes a la Sagrera, una desena a la Verneda, cinc al Clot i 18 a la Font del Fargues.

Al manifest impulsat, asseguren que el Consorci d’Educació “no es digna” a parlar amb elles ni els presenten solucions. Rebutgen que la solució sigui esperar al 29 de maig, quan comença el període per ampliar peticions, i rebre un correu on se’ls informi que poden triar plaça entre les escoles que tenen places lliures, i que remarquen que no han triat. Les famílies destaquen que no si no ho han fet és perquè no els agrada el projecte educatiu, perquè són concertades religioses o perquè estan massa lluny del seu domicili.

Per tot plegat, demanen canvis en els criteris de preinscripció. En primer lloc, modificar els de proximitat de tal manera que, especialment en zones escolars molt grans, s’estableixi un màxim de 15 minuts entre la residència familiar i els centres als que es pot accedir. D’altra banda, volen que els centres s’omplin en primer lloc amb infants de la zona i, només si sobren places, amb els que puguin venir d’altres zones.

També volen que es canviï la metodologia que fa que si no s’aconsegueix plaça al primer centre triat, s’acaba no entrant tampoc a les següents opcions si s’omplen amb els que ja l’han triat en primera opció.

Critiquen també que quan hi ha empat en la puntuació, “tot depengui d’un sorteig”. Han reclamat que les famílies han de ser les que decideixin on i quina línia pedagògica volen per als seus fills, “i no una bola”. Asseguren ser conscients que en números generals representen un 10% del total de famílies, però apunten que hi ha zones, com a l’Eixample Esquerre, on són els 65% les famílies que no entren en primera opció.

Les famílies posen sobre la taula que si no s’aconsegueix plaça en el centre escollit, els germans que venen darrera es veuen “arrossegats” a anar al mateix centre. Afegeixen que això també dificulta l’accés a l’institut que voldrien, ja que no el tindran com a adscrit.

Per últim, plantegen que hi ha famílies que no han aconseguit plaça d’I3 al centre que volien i, per tant, encara no saben a quin centre aniran els seus fills, que han de fer la preinscripció dels altres fills a l’escola bressol sense saber a on anirà el major.

A la petició s’hi sumen cinc famílies del barri de Sant Antoni que l’any passat no van aconseguir plaça al centre triat i que tornen a reclamar poder entrar en un centre del barri, ja que denuncien que durant el primer curs d’escolarització han hagut de fer front a distàncies que en alguns casos superen els 40 minuts. Asseguren que això ha tingut un impacte “devastador” en les vides dels infants, en la laboral dels progenitors i en la de l’entorn familiar.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió