Edició 2160

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 24 de juny del 2024
Edició 2160

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 24 de juny del 2024

Una empresa vol crear a Cercs la primera planta de l’Estat que generarà electricitat a partir de la crema de residus industrials

|

- Publicitat -

ACN Cercs.-L’antiga central tèrmica de Cercs, al Berguedà, recuperarà la seva activitat vuit anys després del seu tancament. L’empresa manresana EmSpain Waste&Treatment ha comprat les històriques instal•lacions i ha anunciat una inversió de 130 MEUR per convertir-les en la primera planta de tot l’Estat que generarà electricitat a partir de la crema de residus industrials “no perillosos”. En concret, es tracta dels residus provinents de la indústria de reciclatge de vehicles, de la indústria del paper i dels ecoparcs. L’objectiu, segons ha explicat el seu impulsor, l’empresari Lluís Basiana, és generar energia per alimentar anualment 76.000 famílies. El projecte encara està pendent de l’aprovació ambiental per part de la Generalitat, i caldrà veure la resposta d’un territori escarmentat pels greus episodis de pluja àcida, als anys 80, provinents de l’antiga central tèrmica.

Si tot segueix sobre la marxa, el projecte serà realitat l’any 2023 i té previst crear 60 llocs de treball directes i un centenar d’indirectes, majoritàriament de la comarca. A diferència de l’antiga central tèrmica, que produïa electricitat a partir de la combustió de carbó, la nova instal•lació, anomenada Ecocercs Energy, ho farà a partir de residus industrials “no perillosos”. El seu impulsor, Lluís Basiana, ha explicat que es tracta de residus segurs, i ha dit que la iniciativa resol els problemes derivats de la gestió de residus al país. “S’està desmantellant tot el que era vell, la instal•lació és totalment nova, adaptada al segle XXI, i el control de les emissions és continu. De forma automàtica, quan hi hagi una sola incidència, la planta quedarà tancada”, ha assegurat. Pendent de l’aprovació ambientalEl projecte encara està pendent de l’aprovació ambiental per part de la Generalitat, i caldrà veure la resposta d’un territori escarmentat pels greus episodis de pluja àcida, als anys 80, provinents de l’antiga central tèrmica. De fet, un cop conegut el projecte, la plataforma Salvem Coll de Pal ja ha fet un primer comunicat, via Twitter, on mostra la seva oposició a la iniciativa. “No compartim, en cap cas, les incineradores com a estratègia per minimitzar l’impacte dels residus, ja que va directament en contra de la implementació de l’economia verda, circular i de les energies renovables”, han assegurat des de la plataforma. De la seva banda, l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, s’ha mostrat totalment convençut de la seguretat i viabilitat del projecte, i ha subratllat la importància de la iniciativa per a la “supervivència del territori”. “Hem intentat tirar endavant amb el turisme, però no podem viure només del turisme, hem de viure també dels serveis i la indústria, ja que ens aporta un valor molt important en relació als sous i llocs de treball”, ha subratllat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió